Bordovska čorba koristi se tokom leta za zaštitu povrća, ali i u jesenjem periodu za tzv. „plavo prskanje“ voćaka. U sledećem tekstu saznajte kako da pravilno pripremite „čorbu“ za prskanje.
Sastojci
Kako bi napravili 100 litara dvoprocentnog rastvora bordovske čorbe potrebno je:
Možda vas zanima
- 100 litara vode;
- 2 kg plavog kamena;
- 0.8 kg negašenog ili 2.4 kg gašenog kreča.
Postupak
Negašeni kreč treba ugasitiu trostruko većoj količini vode. Od 100 litara vode, iz posude se uzima 10 litara, kako bi se razmutio kreč i još 10 litara da bi se rastopio plavi kamen. Kada se kreč razmuti, a zatim i procedi kroz ređu krpu, treba ga vratiti u bure, da bi se napravilo krečno mleko. Nakon rastapanja plavog kamena, sipajte ga u bure sa krečnim mlekom.
Treba znati da se uvek sipa rastopljen plavi kamen u krečno mleko. Ne preporučuje se mešanje obrnutim redosledom, jer se tada čorba brže taloži i slabijeg je kvaliteta.
Preporuke stručnjaka su da se ovako napravljena bordovska čorba odmah utroši, jer stajanjem gubi fungicidno dejstvo. Čorba se može stabilizovati dodavanjem 250 šećera na 100 litara, pa tada može zadržati fungicidna svojstva 2-3 dana.
Komentari