Vreme je za zimsku REZIDBU VOĆA! OVO su saveti stručnjaka!

Vreme je za zimsku REZIDBU VOĆA! OVO su saveti stručnjaka!

Zimska rezidba voća je obavezna agrotehnička mera koja se obavlja tokom mirovanja vegetacije, a sve u cilju da se održi rodnost i kvalitet plodova, kao i da se smanji infektivni potencijal mnogih patogena u predstojećoj vegetaciji.

Rezidba voća

U zasadima voća u toku je zimska rezidba. U cilju smanjenja izvora patoegna i razvoja bolesti, proizvođačima se preporučuje da izvrše:

– Uklanjanje suvih grana i njihovo iznošenje iz voćnjaka

– Premazivanje rana kalemarskim voskom

– Dezinfekcija korišćenog alata posle orezivanja svakog stabla (alkohol,varikina)

– Gde je moguće i uklanjanje mumificiranih plodova radi smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti.

Navedene mere doprineće smanjenju infektivnog potencijala u narednoj vegetaciji.

Takođe, povoljan je momenat za suzbijanje poljskih glodara, poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sylvaticus).


Proizvođačima se preporučuje da pregledaju voćnjake i ako se registruje 10-50 aktivnih rupa po hektaru od poljskog miša, i 10-500 rupa od poljske voluharice, primene gotove mamke rodenticida (a.m. cink-fosfid), u količini 10-15 g mamka po nastanjenoj aktivnoj rupi.

Nakon primene mamaka obavezno treba zatrpati rupe da ne bi došlo do trovanja divljači.

Izvor: PIS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica