Zimska rezidba voća je obavezna agrotehnička mera koja se obavlja tokom mirovanja vegetacije, a sve u cilju da se održi rodnost i kvalitet plodova, kao i da se smanji infektivni potencijal mnogih patogena u predstojećoj vegetaciji.
U zasadima voća u toku je zimska rezidba. U cilju smanjenja izvora patoegna i razvoja bolesti, proizvođačima se preporučuje da izvrše:
možda vas zanima
Zaštitite vaše sadnice starom roletnom!
16/01/2024
– Uklanjanje suvih grana i njihovo iznošenje iz voćnjaka
– Premazivanje rana kalemarskim voskom
– Dezinfekcija korišćenog alata posle orezivanja svakog stabla (alkohol,varikina)
– Gde je moguće i uklanjanje mumificiranih plodova radi smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti.
Navedene mere doprineće smanjenju infektivnog potencijala u narednoj vegetaciji.
Takođe, povoljan je momenat za suzbijanje poljskih glodara, poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sylvaticus).
Proizvođačima se preporučuje da pregledaju voćnjake i ako se registruje 10-50 aktivnih rupa po hektaru od poljskog miša, i 10-500 rupa od poljske voluharice, primene gotove mamke rodenticida (a.m. cink-fosfid), u količini 10-15 g mamka po nastanjenoj aktivnoj rupi.
Nakon primene mamaka obavezno treba zatrpati rupe da ne bi došlo do trovanja divljači.
Izvor: PIS
Komentari