Voćarstvo u Šumadiji u problemu – jabuka podbacila, a radnika ni od KOROVA!

Voćarstvo u Šumadiji u problemu – jabuka podbacila, a radnika ni od KOROVA!

Ova godina je za voćarstvo bila puna problema, od prolećnih mrazeva do suše u letnjim mesecima. Razgovarali smo sa voćarem Zoranom Živkovićem iz Vinče i pokušali da saznamo kakva su njegova iskustva sa sezonom punom izazova.

Godina izazova za voćarstvo u Šumadiji

Kako nam je Zoran objasnio, jabuka koja je uglavnom posađena u nižim predelima Šumadije drastično je stradala zbog mraza, pa su prinosi daleko niži od uobičajenih. Zbog ekstremnih uslova, zaštita je bila obavezna.

Osim jabuka, Zoran ima breskve i nektarine. Za razliku od jabuka, za pomenute voćke, koje su na oko 400 metara nadmorske visine, godina je bila dobra i cena je bila korektna.

Međutim, ovo nije slučaj sa celom Šumadijom, već samo sa jednom trećinom, jer je druga trećina zasada smrzla, a treća trećina je stradala od grada.

Tokom proteklih godina zasadi pod jabukom su se smanjili, a proizvođači se sve češće odlučuju za breskve i nektarine (kasne sorte), ali i kruške.

Što se tiče plasmana robe u ovom delu Srbije nema nikakvih problema, jer ako je roba kvalitetna, plasman ne izostaje.

Broj voćara se smanjuje, radne snage nema

Nedostatak radne snage, neadekvatna, ali i skupa radna snaga u odnosu na ono što voćeri proizvode, razlozi su zbog kojih se broj voćara smanjuje.

Zoran za sada ne viđa inostrane radnike u šumadijskim voćnjacima, ali pretpostavlja da će uskoro biti angažovani i u ovoj oblasti poljoprivrede.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica