Iako žive u Beogradu i poljoprivreda im nije osnovna delatnost, zahvaljujući malim tamno crvenim plodovima, vezani su za prirodu i plodne oranice na severu Bačke. U selu Feketić, kod Malog Iđoša, pre 11 godina Vladan Simić i njegova supruga Jelena Topalović, podigli su zasad višanja i odlučili da zaokruže proizvodnju, od njive do finalnog proizvoda.
Sa površine od 1,5 hektara gde je oko 700 stabala sorte ”Prime”, stare autohtone sorte višanja, koju gaje po principima organske proizvodnje, u zavisnosti od godine uberu između 10 i 20 tona.
”Za gajenje ove sorte višnje odlučili smo se zbog njenih odličnih karakteristika, odnosno visokog sadržaja šećera u plodu, višeg nivoa antioksidanasa u odnosu na ostale sorte, kao i zbog njene visoke otpornosti na bolesti. Ona ne zahteva nikakvu hemijsku zaštitu i zato je idealna za gajenje u organskoj proizvodnji. Institut za voćarstvo u Čačku sproveo je studiju i došao do zaključka da je ova sorta „Prima“, kojaje priznata 2013. god. a u narodu poznata kao Feketićka višnja, najotpornija sorta višanja na svetu”, priča Vladan Simić.
Ideja je da iskoriste ceo plod višnje i taj projekat su nazvali ”Samo višnje”.
”Od početka plodove prerađujemo u rakiju i likere, a od nedavno i u sokove u koje se ne dodaje šećer ni konzervans, niti bilo šta drugo. Višnja se samo pasira i pasterizuje. Ideja sa sokovima je bila da sa što više ljudi podelimo ovaj eliksir zdravlja, neverovatnog ukusa. Pored svega ovoga, počeli smo da proizvodimo i džem, takođe bez bilo kakvih dodataka, jastuke punjene košticama višnje i peteljke za čaj”, navode Jelena i Vladan.
Jedinstvni su i po prizvodnji ulja od semena koštica višnje u Srbiji, koje se u našu zemlju uvozi iz Sjedinjenih američkih država.
”Koštice se isckrckaju umašini za krckanje lešnika, i propuste se kroz mašinu sa sitimarazličitih veličina, dok se ne odvoje samo semenke. Zatim se one cede u mašini za hladno ceđenje iz koje izlazi hladno ceđeno ulje. Uporednom analizom koju smo radili u relevantnoj laboratoriji, došli smo do skoro identičnih rezultata kao i kod organskog ulja iz Amerike”, ispričala nam je Jelena.
Na fotografiji ispod možete pogledati rezlutate ispitivanja fizičko hem. parametra ulja od košpice višnje
Planim je da narednih godina šire zasade, povećavaju preradne kapaciteta i da im, kako kažu, ova proizvodnja jednoga dana bude osnovna delatnost.
Komentari (2)
Snezana Jovanovic
2022-03-06 09:45:00
Postovanje,
Interesuje me cena ulja od kostice visnje i za sta je ono sve namenjeno i dobro da se koristi.
Hvala Vam najlepse
Pozdrav od Snezane
Славко
2022-02-08 12:33:34
Мало чудна рачуница! Како 9,71+34,35+46,55+6,15+40,4+34,16 (g/100g) mogu dati 90,61?
Kad sve iz tabele saberete dobićete da u 100 g (masnikh kiselina) imate 171,32 g masnih kiselina???