Iako su u prošlosti bile veoma zastupljene na teritoriji naše zemlje, mnoge sorte voća se danas retko sreću u voćnjacima. Pisali smo o kruškama sorti karamanka i vodenjača koje su veoma otporne na bolesti, ali su sada retko zastupljene. Kada su u pitanju jabuke, dve sorte koje su bile veoma rasprostranjene u voćarskim krajevima Srbije zbog svojih ukusnih plodova i otpornosti na bolesti i vremenske neprilike sada su veoma retke, a to su kolačara i petrovača.
Kolačara
MOŽDA VAS ZANIMA
Ova sorta je nepravedno zapostavljena imajući u vidu njenu rodnost. Naime, kolačara može da rodi i po 200 kilograma plodova, a pritom je veoma dugovečna, opstaje čak oko jednog veka.
Masa ploda iznosi od 120 do 150 grama, srednje je krupan. Plod je pljosnatog oblika, nepravilnog, meso je belo, aromatično, kiselkastog ukusa. Ima tanku pokožicu koja je zelene boje, a zrenjem se boja menja u žutu. Javlja se rumenilo na sunčanoj strani ploda. Karakteristična je po crvenim prugama i mrkim tačkicama. Plodovi se mogu pohvaliti dobrom transportabilnošću.
Otporna je na većinu bolesti jabuke, izuzev čađave krastavosti na koju je veoma osetljiva. Ispoljava veliku tolerantnost na zimske mrazeve, te i nakon njih može da ostane na stablu.
Cveta srednje rano, a mesec kada sazreva je oktobar, tačnije sredina tog meseca. Triploidna je sorta, potrebna su joj dva oprašivača: jonatan, crveni delišes ili zlatna pramenka. Ova sorta jabuke je bila jedna od najrasprostranjenih u Srbiji početkom prošlog veka.
Petrovača
Još jedna zapostavljena sorta uprkos dobrim karakteristikama. Naime, petrovača ili petrovka pokazuje veliku otpornost na delovanje štetočina, bolesti i nepovoljne klimatske uslove. Takođe, može uspevati na većini zemljišta, te se zato u prošlosti uzgajala u skoro svakom domaćinstvu.
To je najranija letnja jabuka domaćeg porekla. Težina ploda iznosi od 40 do 50 grama. Oblik ploda je okruglasto – kupast. Pokožica je slamasto žute ili crvene nijanse. Grane su joj svetlosmeđe i rascvetane, a stablo osrednje bujno sa okruglom krošnjom. Peteljka na plodu je tanka, srednje dužine i povijena.
Plodovi jabuke petrovače se koriste sveži ili za pripremu deserata. Sočni su i slatki, prelepog mirisa. Sazreva krajem juna pa sve do jula, do Petrovdana.
Komentari