Period je godine kada se u većini voćnjaka u našoj zemlji obavlja najvažnija agrotehnička mera – zimska rezidba. Posetili smo Slankamen i iz prve ruke saznali da li ima tajne u rezanju voća i zbog čega je važno da se prvo napravi procena rodnosti stabla.
Pored toga što rezidbom pokušavaju da dobiju ujednačen i kvalitetan rod postoj još neke stvari o kojima uspešni voćar treba da vode računa prilikom orezivanja. Najpre se izbacuju deblje i konkurentske grane, a ostavljaju se nazdrvije i koje imaju dovoljno roda.
Možda vas zanima
Prilikom rezidbe se, takođe, vodi računa da dan bude lep, da nema kiše kako ne bi došlo ne infekcije. A kako biste momentalno sprečili mogućnost stvaranja infekcije najbolje je odmah početi sa zimskim prskanjem voćaka, i to sa nekim preparatom na bazi bakra. Kako se koji deo rezidbe završava tako se prska tim preparatom.
Sagovornici:
Dragoljub Milovanović, voćar iz Slankamena
Komentari