Orezivanje je najvažnija pomotehnička mera koja se sprovodi u zasadu jabuke. Primeni ove mere treba pristupiti ozbiljno jer od nje zavise kvalitet i količina prinosa. Sama rezidba i način na koji se ona vrši zavisiće od starosti, sorte i uzgojnog oblika voćke. Kako biste orezivanje sproveli što bolje, od velike pomoći mogu biti i digitalne tehnologije – pa čak i aplikacije, pogotovo u kombinaciji sa drugim merama koje se sprovode.
Možda vas zanima
Jabuka se može orezivati već u decembru, ali važno je istaći da rezidbu treba obavljati tokom sunčanih dana i na temperaturama višim od 5 stepeni.
Stručnjaci ističu da ne postoji univerzalno pravilo orezivanja zbog toga što ekološki uslovi tokom vegetacije biljke (temperatura, vlažnost vazduha, količina padavina, količina hraniva u zemljištu, itd.) nikada neće biti identični.
U cilju što veće efikasnosti, potrebno ustanoviti potencijalnu rodnost, a to se obavlja nekoliko nedelja pre početka rezidbe.
Koji faktori utiču na cenu jabuke i kako dobiti najvišu cenu za svoj proizvod?
Da bi se ustanovila potencijalna rodnost, neophodno je imati adekvatna optička pomagala i dobro poznavanje anatomije cvetova. Radi pouzdanije procene, moguće je obaviti laboratorijske analize. Na osnovu testiranja različitih uzoraka dvogodišnjih i trogodišnjih grana utvrđuje koje su grane sa najkvalitetnijim pupoljcima i cvetovima tj. sa najboljom potencijalnom rodnošću, te grane se naravno ostavljaju na stablu.
Cilj orezivanja je da se uspostavi i održava pravilan razvoj biljke usmeravanjem rasta na delove koji su funkcionalniji. Uklanjanjem nefunkcionalnih grana rasterećuje se korenov sistem, a uklanjanjem starih grana stimuliše se razvoj novih, zdravih i rodnijih.
Postoji nekoliko kategorija grana koje se uklanjaju:
- bolesne grane,
- dvogodišnje i trogodišnje grane i
- starije grane
Bolesne grane se uklanjaju iz higijenskih razloga. Sprečavanje pojave i širenja bolesti je izuzetno važno za rodnost. Delovi biljaka koji su zahvaćeni bolestima, zatim oštećene, suve, sasušene grane, jednogodišnji lastari, se uklanjaju prvi. Važno je imati u vidu da se rezidba mora kombinovati za hemijskom zaštitom, a primena hemijskih sredstava zavisi od niza faktora.
Ključne tačke u proizvodnji jabuke i primena digitalne tehnologije
Nakon toga se prelazi na dvogodišnje i trogodišnje grane, pre svega one iz unutrašnjosti krošnje. Ove grane zbog svoje pozicije nisu dovoljno osunčane, pa listovi ne obavljaju fotosintezu efikasno.
Pored nepovoljnog položaja, razvoj grana u unutrašnjosti krošnje može imati i druge posledice, kao što je stvaranje pogodne mikroklime za razvoj bolesti i parazita. Zbog toga je izuzetno važno prilikom orezivanja razmišljati i o tome u kojoj meri te grane smanjuju provetrenost krošnje.
Ukoliko je potrebno dodatno proređivanje, prelazi se na starije grane u nižim delovima i unutrašnjosti krošnje. Starije grane su po pravilu slabije rodnosti i realtivno većih prohteva u pogledu potrebe za hranivima.
Efikasnija rezidba uz pomoć digitalnih tehnologija
Nije reč o mašinama koje umesto voćara same obavljaju rezidbu – još neko vreme ova mera će se sprovoditi ručno. Reč je o pomoć koju danas voćar može dobiti od digitalne tehnologije u pogledu organizacije radova.
Koristeći meteorološke podatke i satelitske snimke, dobro osmišljena aplikacija u trenu može ponuditi voćaru datume kada se predviđaju najbolji uslovi za obavljanje važnih radova, kao što je orezivanje.
Precizna poljoprivreda želi da što više faktora stavi pod svoju kontrolu. Drugim rečima, digitalizacija nužno vodi većoj kontroli onoga što se može kontrolisati, pre svega količine vlage i hraniva u zemljištu. Ovo direktno utiče na predvidivost ekoloških uslova u kojima će se odvijati vegetativni ciklus, što u pogledu orezivanja u velikoj meri vodi standardizaciji.
Kada je reč o primeni hemijskih sredstava paralelno sa rezidbom, digitalna tehnologija i ovde može pomoći, pre svega dajući nam, na osnovu niza parametara, optimalni režim primene hemijskih sredstava.
Ukoliko se rezidba sprovodi redovno i sistematski, u kombinaciji sa preciznim podacima i merama dobijanim uz pomoć digitalne tehnologije, njome se može značajno povećati rodnost voćki. S druge strane trema imati u vidu da rezidba isto tako može potpuno osakatiti biljku ako se obavlja stihijski i nestručno.
Komentari