Lešnik je jedan od najzdravijih koštunjavih plodova. On ima brojne nutritivne vrednosti i opravdano zauzima visoku poziciju u čovekovoj ishrani. Ljudi koji redovno jedu lešnike manje su izloženi riziku oboljevanja od raka ili srčanih oboljenja, pokazala je 30 godina duga studija sa Harvarda.
Prema ovoj studiji, ukoliko svakog dana jedete lešnike, smanjićete rizik od srčanih oboljenja za 20%. Isto tako, uticaćete i na smanjenje mogućnosti oboljenja od raka za 11% u poređenju sa onima koji uopšte ne konzumiraju ovo koštunjavo voće.
Možda vas zanima
Pored toga, poznato je da je jezgro lešnika bogato proteinima i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminima B6 i B1. Oni su važni za mišićnu masu, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema.
U plodu leske ima i vitamina A koji povoljno deluje na kožu, kosu, jačanje zuba i pospešivanje rada imunog sistema. Vitamin E održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce.
Ako se lešnik redovno konzumira, može da snizi pritisak, a dobar je i kao antioksidans. Lešnik je u energetskom smislu izuzetno vredna namirnica, pa se preporučuje sportistima i mladima. Starijim osoba koristan je kao preventiva od srčanog udara i za održavanje vitalnosti.
U kineskoj medicini plod ovog voća koristi se za lečenje impotencije. U narodnoj medicini, čaj od ljuske ili neoljuštenog lešnika koristi se u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, stomačnih problema i hemoroida.
Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline u ovim mastima snižava loš holesterol.
Oko 100 grama lešnika može da zadovolji 86% preporučenog dnevnog unosa vitamina E.
Komentari