Jabuka je najvažnija listopadna voćka u svetu i jedna od omiljenih namirnicica većine, po popularnosti odmah iza citrusa i banane. Ona je hrana, osveženje i lek, te ni ne čudi zašto je ljudi toliko vole. Saznajte koje su to najpoznatije sorte jabuke i koje su njihove specifičnosti, te odaberite onu po svom ukusu.
Najpoznatije sorte jabuka i njihove specifičnosti
Postoji veliki broj vrsta jabuka. Kod nas su to senabija, budimka, petrovača, kolačara, tetovka. Još neke od poznatih jabuka koje možete naći po marketima su zlatni delišes, greni smit, crveni delišes, gala, breburn.
Senabija
Stara domaća sorta jabuke koja se gaji najviše u jugozapadnim delovima Srbije, jedna od omijenih kod nas i prilično otporna sorta koja trpi i mraz i sušu. Svetlozelene boje, ujednačene veličine, ova jabuka se bere u prvoj polovini oktobra. Specifičnosti koje se tiču njenog ukusa su da je slatka i sočna, pogodna i za pekmez i za konzumiranje u svežem stanju.
Budimka
Ova stara odomaćena sorta najbolje uspeva na brdskoplaninskim područjima, ali i za nju važi da je prilično otporna i na hladne i na tople vremenske uslove. Kasno rađa, a plod joj je srednje krupan, zelenkasto-žute boje, lesto pomalo nepravilnog oblika. Ova sorta spada u manje sočne, ukus ploda je slatkast i blago kiseo.
Petrovača
Ova sorta jabuke spada u najranije letnje sorte, jer sazreva krajem juna i početkom jula, oko Petrovdana, po čemu je i dobila naziv. Plod je sitan do sreednje krupan, uglavnom bledo-crvene boje. Što se tiče ukusa, ova sorta je sočna, slatka i sa prijatnom aromom. Pored toga što je odlična za konzumiranje u svežem obliku, petrovača je takođe pogodna i za pite i kolače.
Kolačara
Naša stara autohtona vrsta, rasprostranjena širom Balkana, kao i delovima srednje Evrope, izuzetno otporna na mrazeve. Pokožica ove vrste je tanka i čvrsta, zelenkasto-žute boje, ali je za nju karakteristično da ima i crvenkaste pruge. Plod kolačare je srednje krupan, pljosnatog oblika, može biti i sitniji i krupan. Što se tiče ukusa, ova sorta spada u kiselije jer ima malo šećera.
Tetovka
Još jedna stara autohtona vrsta, zastupljena uglavnom u južnim krajevima. Ova sorta jabuke sazreva kasnije, u oktobru, a za konzumaciju je pogodna tek oko novembra. U dobrim uslovima, ova sorta je veoma plodna. Njen plod može biti od srednje do krupan do krupan. Pokožica joj je tanka, žilava i masna i slamasto žuta. Kada je reč o ukusu, tetovka spada u relativno sočne, slatke i prijatnog mirisa.
Zlatni delišes
Ova sorta je poreklom iz SAD, ali se kod nas dosta zastupljena što se tiče konzumacije. Plod je krupan, zlatno-žute boje, izrazito slatkog ukusa.
Greni smit
Greni smit sorta je poreklom iz Australije i dosta je zastupljena u našim marketima. Plod je krupan, zelene boje, a što se tiče ukusa, njega ljudi ili vole ili ne vole jer spada u izrazito kisele sorte.
Crveni delišes
Ova sorta je jedna od omiljenih. Sazreva polovinom septembra, a plodovi su joj krupni, osnovna boja svetlozelena a dopunska jarko crvena. Crveni delišes je među omiljenim jer spada u sočne sorte, slatkog i punog ukusa.
Gala
Ova sorta je poreklom sa Novog Zelanda. Plod joj je srednje krupan, žućkasto-crvenkaste boje, sazreva u prvoj polovini avgusta. Gala spada u sočne vrste, njeno meso je slatkog ukusa i prijatne arome.
Breburn
I ova sorta je poreklom sa Novog Zelanda. Plodovi breburna su srednje krupni, žućkasto-crvene boje, sočnog, slatko-kiselkastog ukusa.
Komentari