U voćarstvu postoje tri ključna elementa koja utiču na kvalitet plodova i to su: gajenje voća, berba i čuvanje. Pravi momenat berbe utiče na upotrebnu vrednost plodova i pomaže kod njihovog čuvanja.
Možda vas zanima
Pravo vreme berbe produžava upotrebnu vrednost plodova i omogućuje njihovo bolje čuvanje.
Postoji više metoda za određivanje optimalnog vremena berbe, a momenat berbe će zavisiti i od namene plodova (za preradu, upotreba u svežem stanju i sl.)
Kada je reč o kvalitetu voća, 80% kvaliteta voća potiče iz voćnjaka, 10% potiče iz perioda između berbe i čuvanja, dok je za samo 10% zaslužno čuvanje! Mnogi poremećaji u kvalitetu plodova koji se javljaju u toku skladištenja posledica su neadekvatnog vremena branja.
Prerana berba
Posledice prerane berbe:
- Plodovi većine voćnih vrsta rastu sa manjim ili većim intenzitetom sve do dostizanja fiziološke zrelosti.
- Porast prečnika ploda kod jabuke i kruške 20 dana pre berbe može da iznosi i 1%, a pred samu berbu 0,1-0,5% dnevno.
- Preranom berbom se znatno smanjuje prinos, što znači da je prosečna masa plodova u takvim slučajevima znatno manja.
- Prerano ubrani plodovi nemaju dovoljno izgrađenu pokožicu, površina im je relativno veća u odnosu na masu pa je i gubitak vode transpiracijom znatno veći (na primer kod zelenih plodova – Zlatnog delišesa izuzetno brzo dolazi do smežuranja).
- U prerano ubranim plodovima kutikula je nedovoljno formirana i sa tanjom voštanom prevlakom.
- Osnovna boja pokožice je suviše zelena i nema pokrovne boje kod perano ubranih plodova.
- Plodovi nemaju tipičnu aromu, često su trpki i bez karakterističnog ukusa.
- Prerano ubrani plodovi smokve su neupotrebljivi, a kod jabuke su podložniji pojavi gorkih pega.
Prekasna berba
Posledice kasne berbe:
- Pri suviše kasnoj berbi često dolazi do otpadanje najlepših plodova.
- Pojava fizioloških oboljenja, na primer: jonatanove pege i staklavost ploda jabuke koji su najčešće posledica prekasne berbe.
- Gljivična oboljenja javljaju se mnogo intenzivnije za vreme čuvanja kasno ubranih plodova.
-
Prekasno ubrani plodovi su suviše meki i loše transportabilnosti, a sposobnost da se duže čuvaju je smanjena.
Berba u više faza
- Zrenje plodova raznih voćnih vrsta (jabuka, kruška, breskva, jagoda, kupina i sl.) dosta je rastegnuto. Zbog toga se plodovi često beru u više faza.
- Na ovaj način se dobijaju plodovi ujednačenog kvaliteta i mnogo su pogodniji za lagerovanje i preradu, a za vreme čuvanja su manji gubici.
- Kod jabuke se preporučuje berba u dva navrata, naročito ako je rod obilan, a postoje velike razlike u krupnoći plodova.
- Pri berbi zimskih sorti jabuka u više faza prva berba je za dugo čuvanje, druga za kraće, a treća za direktnu prodaju (bez čuvanja).
- Breskvu treba brati u više navrata (3-4), jagodu 3-5, kupinu 5-7 puta jer plodovi ove voćne vrste ne sazrevaju u isto vreme.
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl. inž. Dejan Stefanović, PSSS Negotin
Komentari