KAKO se i kada orezuju JABUKE?

KAKO se i kada orezuju JABUKE?

Redovno i pravilno orezivanje jabuka čini čuda za ove voćke. Ne samo da plodova bude više, već su i jabuke slađe i ukusnije. Ukoliko ste se pitali kako se orezuju jabuke kao i kada je pravi trenutak, spremili smo za vas ključne informacije.

Kako se orezuju jabuke

Kada orezujete drvo jabuke, čak i malo truda znači mnogo. Po prirodi, stabla jabuke su sklona da daju mnogo lišća i malo plodova. Godišnja rezidba služi da se proredi krošnja i napravi mesta za više voća, pa je poželjno da se radi redovno.

Ne samo da redovno orezivanje rezultita većom količinom plodova, već su oni i mnogo slađi jer sunčeva svetlost dopire do krošnje, omoćućavajući im da u potpunosti sazrevaju. Upravo zato je važno da znate kako i kada treba orezati stabla jabuke.

Orezujte jednom godišnje

Što se tiče vremena orezivanja stabala jabuka, trebalo bi to da radite svake godine. Godišnja rezidba pomaže kvalitetan rod. Uklanjanje velike količine granja (jednu trećina od ukupne količine ili više) dovešće do toga da drvo proizvodi mnogo lišća i nema ploda.

Rast lišća je odgovor drveta na stres – ono pokušava da povrati svoje strukture koje proizvode energiju da bi se održalo. Izbegnite reakciju na stres i nedostatak plodova u potpunosti tako što ćete svake godine praviti male rezove, a ne obilno svakih nekoliko godina.

Pratite kalendar

Kasna zima ili rano proleće je najbolje vreme za rezidbu. Gledajte da orezujete drveće kada prođe najhladnije vreme, ali pre nego što drveće počne da buja u proleće. Rane od rezidbe će brzo zarasti u proleće. Ne orezujte tokom jeseni ili rane zime. Hladna zima može izazvati ozbiljnu štetu na nedavno orezanim površinama.

Odavno niste radili rezidbu jabuke? Evo kako da ispravite greške

Uklonite bolesne, mrtve ili ukrštene grane

Veoma je važno znati kako orezati jabuke. Započnite orezivanje drveta tako što ćete ukloniti problematične grane koje su očigledno bolesne, mrtve ili se ukrštaju. Obolele grane se identifikuju po izraslinama ili udubljenim mestima u kori.


Bolesna grana takođe može da promeni boju. Mrtve grane su lomljive i lako se lome kada se savijaju.

Vodite računa o centralnoj grani

Većina stabala jabuke ima centralnu granu ili vođicu koja raste prema nebu. Grane se protežu od centralne grane u krugovima, kako bi drvetu dali piramidalni oblik.

Centralna grana obezbeđuje glavnu strukturu ili centralni okvir za drvo. Izbegavajte oštro orezivanje. Može se orezati za stopu ili dva da bi drvo bilo malo i podložno, ali ga ne treba oštro orezati ili ukloniti.


Kako se orezuju jabuke

Dajte stablu svetlosti

Sunčeva svetlost je važan element u formiranju jabuke. Sunčeva svetlost iz vašeg dvorišta mora da prodre kroz krošnje drveća, da dopre do pupoljaka, a zatim da razvije plodove i podstakao ih na zrelost. Previše lisnatih grana zaustavlja sunčevu svetlost i zaustavlja razvoj jabuke. Važan cilj rezidbe voćaka je uklanjanje prekomernog rasta lišća u unutrašnjem delu stabla.


Započnite orezivanjem snažnih, uspravnih izdanaka. Ovo uglavnom ne daju plodove. Zatim orezujte grane koje su usko raspoređene, ostavljajući grane koje rastu dalje od debla i koje su optimalno udaljene od obližnjih grana. Na kraju, orežite sve grane ili bočne izdanke koje rastu prema sredini drveta.

Udaljite se i proverite šta ste uradili

Često se udaljite od drveta tokom procesa rezidbe. Pogleda sa veće udaljenosti će vam pomoći da vidite ukupan okvir drveta i šta treba sledeće orezati. Pogledajte ukupan oblik drveta. Trebalo bi da ima približno piramidalni oblik. Analizirajte razmak grana, identifikujte grane koje rastu preblizu jedna drugoj.

Napravite trogodišnji plan

Dovođenje stare, zarasle jabuke u formu je bar trogodišnji proces. Počnite tako što ćete identifikovati centralnu granu drveta i dobro postavljene grane koje izlaze iz nje. U prvoj godini uklonite pojedine grane da biste unutrašnje grane izložili svetlosti i kretanju vazduha.

Pazite da uklonite ne više od jedne trećine ukupnog granja drveta. Sledeće godine nastavite sa uklanjanjem viška rasta i otvaranjem centra za svetlost. U trećoj godini, uklonite poslednje suvišne velike delove i odrežite duge grane da biste drvetu dali piramidalni oblik.

Vodite računa o uglovima

Ugao pod kojim se grana pruža od centralne grane često određuje njenu snagu. Grana koja se pruža pod uskim uglom od 45 stepeni ili manje je sklona slabosti i lomljenju. Najjače grane se protežu od debla pod uglom od oko 60 stepeni.

Prilikom rezidbe potražite uske uglove grana i uklonite ih kada je to moguće. Podstaknite širi ugao na mladim granama tako što ćete na početku sezone zabiti urezani štap između grane i debla.

Izvor: Better Homes & Gardens

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica