Da li ste znali da su priče i legende o jabuci stare koliko i čovečanstvo i da se jabuka gaji širom sveta. A evo i zašto!
Prema Bibliji, Adam i Eva padaju u iskušenje zbog ovog voća, dok u grčkoj mitologiji Gea, boginja Zemlje, poklanja drvo sa zlatnim jabukama Zevsu i njegovoj ženi Heri na dan njihovog venčanja.
Možda vas zanima
Raste izvoz jabuka i mesa u Rusiju
Hetitski zakon je 1500. godine p.n.e. predviđao kaznu od tri šekela za svakog ko vatrom uništi zasad jabuke, dok su grčkog istoričara Ksenofonta inspirisala polja stabala jabuke širom persijske imperije da ih u Grčkoj i sam zasadi. Heleni su počeli da se bave uzgojem ovog voća 300. godine p.n.e. kada je Aleksandar Makedonski zavladao Persijom.
Jabuka je u Evropi postala veoma popularna te je Horacije 100. godine p.n.e. zabeležio da se u Italiji toliko gajilo ovo voće da je cela zemlja postala džinovski voćnjak! Rimsko carstvo je svojim širenjem jabuku donelo i u Britaniju, u kojoj su do tada nicale samo divlje sorte.
Tokom 16. i 17. veka evropski kolonisti prenose jabuku u Severnu i Južnu Ameriku, a zatim i u južnu Afriku. Krajem 18. veka počinje uzgoj jabuke u Australiji i na Tasmaniji.
Uopšte ne čudi što je jabuka osvojila svet! Laka je za gajenje, a za hranljive i korisne materije u jabuci ljudi su znali još u starom veku. Danas i zvanična medicina ističe jabuku kao korisnu namirnicu koju je izuzetno dobro pojesti pre obroka. Otkriveno je da se u kori jabuke nalazi čak 12 materija koje utiču na inhibiranje ćelija raka dojke, jetre i debelog creva.
Jabuka sadrži mnoštvo minerala i vitamina:
- A
- C
- B
- B1
- B2
- B6
- beta karoten, koji štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka.
Takođe, obiluje ugljenim hidratima i dijetalnim vlaknima, dok od minerala sadrži:
- kalcijum
- kalijum
- fosfor
- magnezijum i
- gvožđe, a
- fruktoza i glukoza snabdevaju organizam neophodnom energijom.
Jabuka utiče na stabilizaciju crevne flore i pozitivno deluje na srce i krvne sudove. Snižava holesterol i smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze. Niskokalorična je i podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, dok njena vlakna stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit.
Sada, kada znate sve ovo, potpuno je jasno zašto je jabuka toliko rasprostranjena! Uvedite je u svakodnevnu ishranu i znaćete zašto je mnogi smatraju kraljicom voća!
Komentari