Znate li da postoji kockasta lubenica? Budimo iskreni, okrugle lubenice mogu biti malo nezgodne. Njihov oblik ih čini sklonim kotrljanju, tako da morate paziti na njih. Jedan mali udarac sa pulta, i možete završiti sa ,,eksplozijom” lubenice u kuhinji. Da ne spominjemo, ako želite da ih ohladite u frižideru, nikada ne možete da ih smestite kako treba i zauzimaju dosta prostor.
Cena? Prava sitnica!
Da bi rešio ovaj ,,problem”, Japan, poznat po inovacijama poput naprednih toaleta sa bideima koji se nalaze u 80% domaćinstava, počeo je da uzgaja kockaste lubenice krajem 1970-ih. Ove neobične lubenice uzgajaju se svake godine između juna i jula u gradu Zentsuji. Međutim, nisu jeftine.
Možda vas zanima
Da biste ih nabavili, morate posetiti Japan i platiti najmanje 100 dolara, dok u skupim gradovima poput Tokija cena može da bude oko 200 dolara, a ponekad doseže i 500 dolara. Takođe, postoji mogućnost da ih poručite, ali takva isporuka može koštati i do 800 dolara.
S obzirom na to da se svake godine proizvede samo oko 300 kvadratnih lubenica, a u godinama sa lošom berbom čak samo 70, postaje jasnije zašto je tako skupa.
Kockasta lubenica se ,,skocka” u kalupu
Iako bi možda neko pomislio da postoji specijalno četvrtasto seme lubenice koje japanski farmeri koriste, to zapravo nije tačno. Četvrtaste lubenice nastaju pažljivim uzgojem u posebno dizajniranim kalupima. Ti kalupi su veoma čvrsti, kako bi sprečili da se lubenica probije, a providni su kako bi sunčeva svetlost mogla dopreti do ploda, koji ima izuzetno zelenu boju.
Krajnji proizvod je dimenzija tačno 18 x 18 centimetara, savršeno se uklapa u police japanskih frižidera. Na prodaju idu samo najbolje lubenice koje ispunjavaju stroge standarde kvaliteta, uključujući specifične zahteve za težinu i ravnomerno raspoređene pruge na kori.
Od trenutka kada se lubenica stavi u kalup za rast do trenutka kada se ubere, prođe samo 10 dana. Lubenice se beru dok su još nezrele, kako bi što duže trajale. Nažalost, to znači da nisu naročito ukusne.
Zamislite blagu, tvrdu teksturu nezrele lubenice. Ranije su uzgajane vrste koje su bile sočne i ukusne poput letnjih lubenica koje svi volimo, ali one su imale rok trajanja od samo nekoliko dana.
Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu
Uzgajanje kockaste lubenice zahteva veliki trud, jer farmeri proveravaju svaku lubenicu 2-3 puta dnevno, a čak i mala ogrebotina može dovesti do oštećenja ploda. Zbog toga su troškovi proizvodnje bili nepraktični. Međutim, sa trenutnim metodama proizvodnje, ove lubenice mogu da traju i do šest meseci.
Zašto je tako skupa?
Iako nisu jestive, četvrtaste lubenice i dalje zauzimaju posebno mesto u japanskoj kulturi kao cenjeni ukrasni predmeti. Najčešće ćete ih videti u luksuznim hotelima sa pet zvezdica i robnim kućama, gde služe kao atrakcija za kupce i simbol su raskoši tih ustanova.
Svaka kockasta lubenica dolazi sa sopstvenim jastukom i mekim materijalom za zaštitu, kao i vodičem za dekoraciju. Ove lubenice fasciniraju svojim neobičnim, zabavnim izgledom i izuzetnim veštinama potrebnim za njihov uzgoj. Farmeri ih često opisuju kao način da „ožive letnju vrućinu“.
Poklanjanje kockaste lubenice smatra se vrhunskim gestom ekstravagancije i uvažavanja u Japanu. Pokloni su duboko ukorenjena tradicija u japanskoj kulturi i često se daruju kako bi se izrazilo poštovanje i zahvalnost.
Među mnogim vrstama poklona, voće je posebno popularno. Na gotovo svakoj pijaci i u robnim kućama možete pronaći besprekorno upakovano voće savršenog izgleda, a korpe sa voćem često su pravo umetničko delo. Dakle, ako želite da ostavite snažan utisak na nekog u Japanu, kockasta lubenica bi bila savršen izbor.
Izvor: Yahoo!Life
Komentari