Jabuka osvežavajućeg ukusa koja pokazuje dobru otpornost na delovanje grada

Jabuka osvežavajućeg ukusa koja pokazuje dobru otpornost na delovanje grada

Izbor sorti voćnih kultura u skladu sa njihovim karakteristikama i klimatskim uslovima osnov je uspešnog bavljenja voćarstvom. U ovom tekstu bavimo se sortom jabuke pod imenom Greni Smit (Granny Smith) čija popularnost ne jenjava.

Jabuka Greni Smit Foto:Pixabay

U pitanju je sorta koja je došla iz Australije. Naime njeno ime Granny Smith u prevodu znači baka Smit, ova sorta dobila je ime po Mariji En Smit koja ju je sasvim slučajno pronašla da raste na njenom imanju 1868. godine. Ova gospođa je shvatila da je plod te sorte jabuke apsolutno pogodan i za upotrebu u svežem stanju ali i za kuvanje.

Plodovi jabuke Greni Smit su prave zelene jabuke – čvrste i debele pokožice u toj boji sa karakterističnim belim tačkicama. Njihova težina iznosi od 200 do 250 grama i smatraju se krupnijim plodovima. Vreme berbe ove sorte je druga polovina oktobra meseca. Plod je nepravilno loptast. Dobri oprašivači: Zlatni delišes, Ajdared, Jonatan, Gloster.

Sorta je koja rađa obilno i redovno, a njeni plodovi su prepoznatljivog i naglašenog kiselkastog, sočnog, vrlo osvežavajućeg ukusa. Meso je tvrdo i hrskavo, bele boje. I isečeni plodovi jabuke dugo zadržavaju svoju boju. Blago je aromatična, pogodna da se konzumira sveža, kao komponenta voćnih salata, ali je odlična i kao sastojak pita upravo zbog osvežavajućeg ukusa. U hladnjači može dugo da se čuva, do juna meseca, ima izraženu transportabilnost.

Pokazuje dobru otpornost na grad, zimske mrazeve i višu tolerantnost na plamenjaču, umereno je osetljiva na pepelnicu i čađavu krastavost, a naročito je osetljiva na mikoplazme i na viruse.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica