Da li je visoka cena jagoda uvek garancija za kvalitet?

Da li je visoka cena jagoda uvek garancija za kvalitet?

Ukoliko na našim prostorima postoji voće čijem prijatnom mirisu i osvežavajućem ukusu gotovo niko ne može da odoli, onda su to sigurno jagode. One su ujedno i među prvim vesnicima proleća na pijačnim tezgama svake godine i izgleda da bi za dobre, kvalitetne jagode većina kupaca platila bilo koju cenu. Čak i ako ona iznosi 500 dinara po kilogramu, kao što je ovih dana na beogradskim pijacama.

Jagode - ©Pixabay 

Slavica Šaponja, prodavačica jagoda na beogradskoj pijaci u Bloku 44, ne gaji jagode već ih kupuje od proizvođača, a zatim prodaje po cenama koje, kaže, najčešće ne određuje sama.

Gde su nestale SOČNE domaće jagode?

Cenu diktiraju proizvođači, ne mi. Jeftinije su bile grčke i turske jagode. Mislim da su domaće toliko skuplje zbog ovih poslednjih kiša i nevremena. Led ih je ubio, kao i niske temperature“, navodi Slavica.

Jagode - ©Pixabay 

Goran Antanasijević sam proizvodi jagode u plastenicima na svom imanju u beogradskom naselju Sremčica. Po njegovom mišljenju duplo viša cena domaćih jagoda u odnosu na uvozne potpuno je opravdana.

Malčiranjem zaštitite jagode od prolećnih mrazeva


Domaće jagode jesu mnogo skuplje od uvoznih, ali zato su kvalitetnije i nema hemije u njima, nisu otrovne. Dakle, zdrave jagode, čiste, ukusne, bez hemikalija, proizvedene na foliji i u čistom prostoru“ , ističe Goran Antanasijević, prodavac jagoda.

Na velikoj razlici u ceni mnogi prodavci se trude da zarade, pa uvozne jagode prodaju kao domaće. 


Kupci se uvek radije opredele za domaće jagode, bez obzira na cenu. Bitniji su im miris, ukus i zdravlje. Inače, ukoliko neko ne ume da prepozna domaću jagodu, poručio bih mu da je ona mirisnija, ima sjaj, nije žilava, mekana je i propada za 2 do 3 dana. Čim može da stoji duže, znači da je tretirana nekom hemijom i izgleda kao da je konzervirana. Ti konzervansi su otrovi i nisu ništa dobro za nas“, dodaje on.

Luksuz: Japanci gaje džinovske jagode i kockaste lubenice


Na naše veliko iznenađenje, beogradski kupci i prodavci su se ovoga puta složili – cena je manje važna od kvaliteta jagoda.

Jagode - ©Pixabay 

Uvozne jagode se drže u hladnjačama. Nisu sveže kao naše koje se uberu i prodaju na pijacama istog dana. Ja bih zato uvek radije kupio domaću jagodu“, rekao je jedan penzioner iz Beograda.

I ja bih. Jesu skuplje, ali su sigurnije za jelo. Smatram da su zdravije“, dodaje njegova supruga.

Najbolje je verovati sopstvenim čulima i oceniti miris, ukus i boju jagode na sopstvenu odgovornost. 

Uvozne prosto ne volim, jer su tvrde i neukusne. Naše volim jer su potpuno drugačije i evo sada tačno po mirisu mogu da prepoznam da su domaće jagode“, navodi jedna gospođa.

Ako i vi delite mišljenje sa ovim kupcima, obavezno budite obazrivi. Naime, na ovoj velikoj razlici u ceni mnogi prodavci se trude da zarade, pa uvozne jagode prodaju kao domaće. Zato ni cena ne mora da bude garancija za kvalitet.

Jagode u polju - ©Agromedia 


Najbolje je verovati sopstvenim čulima i oceniti miris, ukus i boju jagode na sopstvenu odgovornost
. Naravno, možete jednostavno i da ih pazarite od komšije koji ih gaji u svojoj bašti ili da naučite kako da ih sami gajite na svom imanju.

Sagovornici:
Slavica Šaponja, prodavačica jagoda
Goran Antanasijević, prodavac jagoda

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica