Sigurno ste već primetili da nisu sve jabuke crvene. U zavisnosti od pigmenata jabuke mogu biti i žute, ružičaste ili zelene boje, piše portal Good Times. Međutim, da li ste znali da na tržištu postoji potpuno nova sorta jabuke koja je nedavno doživela vrhunac popularnosti? Kao i sve druge jabuke, one su bogate mineralima i mikroorganizmima, ali su mnogo jasnije i ukusnije.
Možda vas zanima
Crne dijamanske jabuke su sorta Hua Niu jabuka. One su poreklom sa Novog Zelanda, a kasnije su prenešene u Kinu gde su zasađene u Ningčiju i na Tibetu. Tamo je njihova tehnologija gajenja razvijena i usavršavana u zavisnosti od sredine, klime i samih farmera. Iako naizgled crne, one su zapravo ljubičaste, sjajne i imaju veoma lepu teksturu. Spolja, ove jabuke izgledaju skoro kao vosak sveće i presijavaju se kao dijamant. Tako su i dobile ime.
Impresivne, crne dijamantske jabuke ne zahtevaju đubrenje, otporne su na hladnoću, parazite i insekate. Međutim, oni se smatraju retkom vrstom jabuka jer se one gaje na nadmorskoj visini od 3.500 metara. Moraju biti izložene velikoj količini sunčeve svetlosti i ultraljubičastom svetlu. Svi ovi faktori čini jedno savršeno okruženje u Ningčiju za uzgoj crnih dijamantskih jabuka.
Od 2011. godine, sa svojim partnerima napravili su voćnjak od oko 50 hektara. A 2012. godine posadili su stabla jabuka i u naredne tri godine naporno radili na njihovom uzgoju. Crne dijamantske jabuke na tržište stižu krajem oktobra i prodaju se oko dva mjeseca.
Samo 30% zrelih crnih jabuka mogu da ispune strogi standard usklađenosti boja. Dakle, ukupna proizvodnja crnih jabuka je izuzetno niska. Zbog svoje ekskluzivnosti, a samim tim i visoke cene, potrošači se ne odlučuju tako često za njih. Poljoprivredni proizvođači su toga svesni, pa se i oni radije odlučuju da uzgajaju druge plodove koji imaju veću potražnju.
Izvor: goodtimes
Komentari