Jedan kilogram ovog egzotičnog voća trenutno je u maloprodaji po ceni od oko 400 dinara za kilogram. Procenjuje se da na padinama planine Čemernik, u crnotavskoj opštini, u rodnoj godini borovnica može dostići rod do 600 hiljada kilograma godišnje. To inspiriše brojne „divlje“ berače sa juga Srbije, kako nezvanično saznajemo, da u ranim jutarnjim satima pohrle na padine planine Čemernik sa raznoraznim „češljevima“ i drugim priručnim pomagalima, kako bi pretekli druge berače, ne vodeći pri tom mnogo računa jesu li plodovi borovnice dovoljno zreli…
„Skoro svake godine imamo problema sa divljim beračima borovnice. Beru je nedovoljno zrelu, lomeći joj krhka stabla. Više puta smo se obraćali ekološkoj inspekciji u okrugu, sa sedištem u Leskovcu, da se borovnica zaštiti od istrebljenja, ali bez velikih uspeha“, rekoše nam nadležni prilikom našeg poslednjeg boravka u Crnoj Travi.
Sušene bobice ove plavičaste voćke deluju lekovito, zaustavljaju krvarenje, a sok od borovnica pomaže pri varenju hrane. Ova cvetajuća planinska biljka sa bobicama odličan je izvor vitamina i dobra prevencija od brojnih infekcija i kancerogenih obolenja. Najnovija istraživanja engleskih nutricionista ističu da su borovnice sa ovog dela Balkana najbogatije flavonoidima pa povećavaju između ostalog i kapacitet pamćenja, posebno u poznim godinama života.
Divlji berači borovnica špartaju planinom
„Zato se ova biljka bere i na zeleno. Divlji berači je oberu vrlo rano pa je čuvaju u mračnim podrumima da vremenom „sazri“, pričao nam je Boža Vučković, vrsni poznavalac svih blagodeti Crne Trave, jedno vreme poveći uzgajivač kultivisanih borovnica u okolini Crne Trave.
Penzioner Sima Kitanović, poznati crnotravski dunđer iz zaseoka Veljkovci, koji je u svom radnom veku ozidao veliki broj fabričkih dimnjaka širom Balkana, a rodonom kraju u legat ostavio „Muzej pečalbarstva“, u našem razgovoru ističe: „Država Srbija bi morala da se više posveti zaštićenoj proizvodnji ove crnotravske autohtone vrste borovnica, sa padina planine Čemernik. Pored plantažne proizvodnje borovnica moguća je i intezivna proizvodnja ekološki čistog začinskog i lekovitog bilja u selima oko Crne Trave, a to bi bila prilika za bolje zapošljavanje preostalog življa sa ovog prostora“, naglašava Kitanović.
Opština Crna Trava danas broji manje od 2000 stanovnika, i skromnih je privrednih mogućnosti. Devedesetih godina, u veku što ostaje za nama bilo je organizovanog pokušaja u proizvodnji elemenata za stoličarsku industriju kupaca iz Italije, kao i uzgoj potočne pastrmke. Danas tamo funkcioniše proizvodni pogon iz Vranja sa tridesetak uposlenih. Raspad SFRJ i kasnija inflatorna kretanja pojačali su već postojeću migraciju Crnotravaca prema Leskovcu, Nišu i Beogradu, ostavljajući brojna tamošnja sela i zaseoke bez gotovo ijednog stanovnika.
Tako je žiteljima Crne Trave, Vlasine Rida, sela oko Surdulice i Krive Feje, berba borovnica ostala kao jedina mogućnost za nekakvu zaradu.
Tu su međutim motorizovani berači iz ravnice, iz okoline Vranja i Leskovca, koji raznim grabuljama „očešljaju“ i do 200 kilograma dnevno sveže borovnice.
„Za to vreme nadležna inspekcija negde odmara u hladu kafića ne vodeći mnogo računa hoće li darova crnotravske prirode biti i dogodine“, sa tugom u glasu ističe Kitanović.
Sagovornici:
Boža Vučković
Sima Kitanović
Komentari