Za proizvođače borovnice u Srbiji nema zime! Za portal Agromedia govorio je doktor Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.
Možda vas zanima
“Što se tiče proizvodnje borovnice od prvobitno posađenih 10 hektara 2005. godine, trenutno se u Srbiji proizvodnja odvija na nekih 200-220 hektara i zaista imamo dobru proizvodnju praćenu visokim prinosima, i ono što je još bitnije jako visokim kvalitetom“, rekao je Dr Aleksandar Leposavić.
Evo zašto je borovnica zdravija od čipsa!
Naša zemlja ima dobru poziciju na tržištu jer u periodu kada je izvozimo u Evropu tamo se uglavnom ne proizvodi, pa i cena ispuni očekivanja proizvođača.
Otkud borovnica u Šumadiji i hoće li zameniti šljivike?
Na Institutu za voćarstvo u Čačku koriste isključivo uvozni sadni materijal.
“Imamo nekoliko linija iz Holandije, Austrije i Poljske, prvobitno Nemačke sa sertifikovanim sadnim materijalom sa kojim smo i postigli najbolje rezultate. Na terenu smo uočili probleme vezane za uvoz nekvalitetnog materijala. Pored materijala, za proizvodnju je neophodna dobra struktura i kiselost zemljišta“, rekao je za naš portal Dr Leposavić.
Kada je borovnica u pitanju, jedini je problem što se ne proizvodi više. Ako želite da se bavite poljoprivredom, eto odlične ideje, jer čini se da borovnica uvek nađe kupca!
Sagovornik: Dr Aleksandar Leposavić, Institut za voćarstvo u Čačku
Pročitajte više o sličnoj temi:
Gajenje borovnice u nekoliko proverenih koraka!
Sorta i nadmorska visina presudne za uspešno gajenje borovnice
14 najpopularnijih sorti borovnice u našoj zemlji
Komentari