Festival „Vinski Park – Sremska Mitrovica 2017”, okupio je veliki broj posetilaca koji su imali priliku da degustiraju više od 150 vrhunskih vina iz 30 srpskih vinarija. Manifestacija je imala za cilj, kako promociju vinske kulture, tako i gastronomsku ponudu Srema.
Možda vas zanima
Kako se suzbija bela trulež grožđa
29/07/2020
U cilju očuvanja tradicije, 1. jula u Sremskoj Mitrovici, održan je prvi Festival vina i hrane „Vinski park“. Mitrovački Gradski park je bio prepun ljubitelja dobrog vina i dobre hrane, pozitivne energije i dobre atmosfere, a celo mesto odisalo je romantikom, voćnim, cvetnim, citrusnim i slatkastim aromama vina.
Predstavnici trideset vinarija omogućili su degustaciju preko 150 različitih vrsta vina. Predstavnik Udruženja somelijera Vojvodine, Nebojša Mitrović, na štandu Udruženja prezentovao je pravilan način serviranja i degustiranja vina. Uz dobro vino neizostavno ide i dobra hrana. Stoga, u gastro delu „Vinskog parka“ svoje specijalitete su ponudili proizvođači sira, suhomesnatih proizvoda, domaće paste, meda, testa, džemova i brojnih drugih poslastica.
Vinarstvo u Sremu jedno je od najstarijih u Evropi. Prva vinova loza zasađena je u 3. veku kada ga je rimski car Probus zasadio u drevnom Sirmiumu pre više od 1.700 godina. Od tada, vinarstvo na ovom području imalo je svoje uspone i padove, ali tradicija proizvodnje vina nikada nije zamrla, a dobro vino bilo je i ostalo neizostavni deo svake domaćinske kuće i trpeze.
Komentari