U organskoj proizvodnji grožđa prishrani vinove loze mora da se posvetiti posebna pažnja. Količine i vrste đubriva se određuju na predhodno urađene analize obezbeđenosti zemljišta hranjivim elementima.
Unošenje organskih materija u zemljište, pre podizanja zasada, je neophodno za poboljšanje njegovih hemijskih, fizičkih i bioloških osobina. Dopuštena su sledeća sredstva za obogaćivanje zemljišta organskom materijom:
Možda vas zanima
Kako se suzbija bela trulež grožđa
29/07/2020
- zelenišno đubrenje;
- stajnjak;
- dozrelo kokošije đubrivo;
- nusproizvodi prerade životinjskih ostataka iz mesne i riblje industrije;
- morske alge i proizvodi od algi;
- kompost;
- ostaci od berbe i prerade grožđa;
- slama ili
- kompost od kore drveta.
Dozvoljena je upotreba prirodnih mineralnih đubriva kao što su:
- kameno brašno;
- dolomitno brašno;
- kalijum iz morskih algi;
- gips;
- kameni fosfat i
- magnezijum sulfat.
Dosadašnja iskustva u organskoj proizvodnji grožđa su pokazala da je moguće uspešno prehraniti vinovu lozu, bez upotrebe mineralnih đubriva. Kvalitetno izvedenim meliorativnim đubrenjem pre podizanja zasada, i kombinovanjem različitih organskih đubriva kao što su stajnjak, kompost, treset i zelenišno đubrenje u rodnom vinogradu, moguće je obezbediti sve neophodne makro i mikro elemente i dovoljno humusa u zemljištu.
Posebno je važno povećati sadržaj humusa u siromašnim zemljištima do optimalnog nivoa od oko 3 %. Humus za sebe vezuje velike količine vode i pomaže biljci da lakše preživi sušni period.Da bi se sadržaj humusa povećao za 1 %, potrebno je na dubinu od 20 cm uneti oko 50 tona stajnjaka po 1 ha.
Umesto stajnjaka moze se koristiti treset ili kompost u količini od 10 tona po ha.Za đubrenje vinograda prednost treba dati konjskom ili ovčijem polizgorelom ili zgorelom stajnjaku. Đubrenje stajnjakom treba izvoditi svake 3-4 godine u toku mirovanja loze.
U poslednje vreme teško je nabaviti kvalitetan stajnjak, pa se vinogradarima preporučuje primena zelenišnog đubrenja kako pre podizanja vinograda tako i u rodnim vinogradima.
Za zelenišno đubrenje se koriste jednogodišnje biljke, koje brzo postižu maksimalan porast i daju veliku zelenu masu, kao što su leguminoze. U vreme cvetanja ili po precvetavanju zaorava se njihova biljna masa, čime se u zemljište unosi do 5 vagona zelene mase.
Autor: Dipl. inž. Nemanja Konstantinović
Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Komentari