Francuski vinar, nakon što se godinama borio sa lošim vremenom i gubicima, odlučio je da sa pravljenja vina pređe na pivo.
Aprila 2016. godine mraz je ovom vinaru odneo 80% proizvodnje, a to je bila kap koja je prelila čašu. Odavno je bio zainteresovan da pravi pivo, a onda ga je to nevreme nateralo da se već tokom leta upusti i u pivarstvo. Ipak, morao je brzo da uči – počevši od faza fermentacije, uloge enzima, sve je sam naučio.
Možda vas zanima
Kako se suzbija bela trulež grožđa
29/07/2020
Nekoliko stotina metara od svog imanja, pretvorio je jednu malu zgradu u zanatsku pivaru, visoko u burgundskom selu Pernan-Verželes, severno od Bona, u istočnom delu centralne Francuske.
Hteo je da to bude „pivo jednog vinara, da se svo iskustvo vinara pretoči u uspeh piva, sve – od fermentacije, traganja za aromom, dubinom ukusa u ustima“.
Na kraju proizvodnje njegove male pivare je jedno svetlo pivo – „jako, dugotrajnog ukusa u ustima“, i jedno crno – „s notom ražanog hleba sa začinima i medom, s notom čokolade, i prepečenog hleba“.
On precizno, apotekarski, priprema belgijski slad i hmelj iz Češke koji idu po receptu za njegov „Burgundski pils“, što je jedno od ukupno svega šest organskih piva dizajniranih s jednim belgijskom majstorom pivarstva.
Izvor: B92
Komentari