Porodica sedamnaestogodišnjeg Darka Klaćika već više od 30 godina uzgaja grožđe u slankamenačkim vinogradima. Zašto je ovaj mladi poljoprivrednik odlučio da nastavi porodičnu tradiciju i kako komentariše ovogodišnji rod zabeležili smo u jednom od najlepših vinogradarskih krajeva u našoj zemlji, na njihovoj plantaži stonih sorti grožđa od 4 jutra zemlje.
Darko Klaćik, vinogradar iz Slankamena, predstavio nam je imanje njegove porodice.
Možda vas zanima
Kako se suzbija bela trulež grožđa
29/07/2020
„Uz mog dedu naučio sam sve poslove koji se rade u vinogradima. Inače, gajimo stone sorte grožđa, kao što su hamburg, italija, moldavija i druge, a prodajemo ih na kvantaškim i zelenim pijacama. Mogao bih da kažem da rod ove godine nije loš, mada je moglo i bolje. Malo je suvo grožđe, jer nije bilo dovoljno kiše. Ipak, cene su solidne. Uvek može bolje, ali neću da se žalim.“
Hoće li ljudi u ovom kraju da rade u vinogradima?
„Nažalost, ovde su vinogradi jako lepi, ali ima mnogo posla u njima i ljudi neće da rade. Uglavnom se opredeljuju za ratarske kulture. Ja bih, s druge strane, voleo da proširim naš vinograd jednog dana, ali i da se vratim nekim starijim sortama grožđa, kao što je hamburg, jer smatram da su one najbolje. Osim toga, hamburg najbolje prolazi i na tržištu. Navikli su kupci na tu sortu i uvek je veoma rado kupuju.“
Koliko ljudi je potrebno za održavanje vaših vinograda?
„Nas četvoro ukućana radimo. Ponekad nam je potrebna pomoć sa strane, ali uglavnom uspevamo da sve sami uradimo. Ove godine sam čak ja sve sam radio.“
Da li gajite još nešto osim grožđa?
„Može da se opstane od vinograda, ali imamo i jabuke, breskve, šljive i drugo voće. Od svega po malo. Nekad nešto rodi manje, a nekad više, pa jedno drugo pokriva.“
Sagovornik:
Darko Klaćik, vinogradar iz Slankamena
Komentari