Lišće vinove loze: Zdrava hrana na dohvat ruke

Lišće vinove loze: Zdrava hrana na dohvat ruke

Lišće vinove loze: Zdrava hrana na dohvat ruke- © Pixabay

Listovi vinove loze nisu čest gost u našim kuhinjama i to bi trebalo da promenimo. Prvenstveno jer mogu da zadovolje nedeljnu preporuku za unos tamnozelenog povrća, a to je 2 šolje za muškarce i 1,5 šolja za žene. Iako sadrži samo 13 kalorija u jednoj šolji, listovi vinove loze predstavljaju bogat izvor esencijalnih hranljivih sastojaka za naš organizam.

Vlakna

U jednoj šolji lišča vinove loze ima 1,5 gram vlakana. Konzumacijom lišća vinove loze povećava se unos vlakana. To znači da će ovo lišće, uprkos tome što sadrži vrlo malo karolija, pomoći da se najedete. Veliki sadržaj vlakana zapravo fizički napuni želudac i stvara osećaj sitosti, a pomaže u usporavanju varenja, čime se dobija postepeno otpuštanje šećera u krvotok.

Lišće vinove loze: Zdravlje na dohvat ruke - © Pixabay

Vitamini A i K

Listovi vinove loze pojačavaju unos vitamina, jer predstavljaju posebno bogat izvor vitamina A i K, koji su topljivi u mastima. Vitamin A pomaže našim ćelijama da se razvijaju iz nefunkcionalnih, nezrelih u spelizovane ćelije koje postaju deo funkcionalnog tkiva. Naše kosti, koža, probavni trakt i očni sistem oslanjaju se na vitamin A kako bi funkcionisali.

Vitamin K pomaže u kontroli zgrušavanja krvi. Optimalan nivo ovog vitamina omogućava stvaranje krvnih ugrušaka nakon povreda, čime se sprečava prekomeran gubitak krvi i ubrzava zarastanje rana.

Kalcijum i gvožđe

Listovi vinove loze takođe pružaju kalcijum i gvožđe, dva bitna minerala za funkcionisanje našeg organizma. Našem telu je potreban kalcijum za kosti i zube, a na ovaj mineral se oslanja i rad živaca i mišica. Gvožđe u lišću vinove loze podstiče zdravu cirkulaciju – ovaj mineral pomaže krvi da nosi kiseonik po celom telu.

Priprema lišća vinove loze

Jedno od najčešćih jela koja se pripremaju sa lišćem vinove loze su – sarmice. Jednostavno, napunite lišće sa miksom sastojaka, kako biste napravili obroke visoke hranljive vrednosti. Možete ih napuniti sa piletinom i seckanim povrćem ili mlevenim mesom i pirinčom.

Za vegetarijansku varijantu, umesto mesa može da se stavi tofu sir kao izvor belančevina i da se dodaju pečurke za mesnatu strukturu.

Listovi vinove loze mogu da se koriste i pri pravljenju čorbi – mešavina brokolija, luka, kelja, lišća vinove loze i drugih zelenih povrća kreiraće aromatičan i hranljiv obrok.


Izvor: Healthy eating

Komentari (1)

Duka Surovi

2022-05-05 15:29:30

Sve ovo znam, jedino ne znam gde mogu da kupim! Ako ima neko iz Novog Sada ko zna, molim, neka mi odgovori na mail! ([email protected])

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica