Kao što su za Vojvodinu karakteristična polja kukuruza i pšenice tako na jugu Italije mogu da se vide vinogradi. U ovom delu Italije zemljište je slabijeg kvaliteta i ima dosta kamena ali je idealno za gajenje vinove loze. Dobra klima i odgovarajuća agrotehnika omogućuju berbu grožđa do Nove godine.
U zavisnosti da li su pokriveni folijom ili ne, razlikujemo vinograde stonog grožđa od onih namenjenih za proizvodnju vina, jer oni nisu natkriveni.
Vinograd sa slike je pokriven folijom. Razlog tome je, ne samo odbrana od vremenskih nepogoda, već i mogućnost stvaranja mikroklimata, usporavanja vegetacije i produženje berbe do Nove godine. Na taj način tržište dobija uvek sveže grožđe a vlasnik ima niže troškove proizvodnje jer kilogram grožđa nije opterećen troškovima skladištenja.
Berba se izvodi tako što se ubran grozd odmah oblikuje, pakuje i smešta u gajbu u kojoj se transportuje do tržišta.
Kad se grozd ubere vrši se oblikovanje grozda. Odstranjuju se sitne bobice i formira se grozd ujednačenog oblika i veličine.
Grozd u gajbi dobija svoje mesto odvojeno od drugih grozdova. Svaka gajba je oslikana znakom firme i uvezana mašnom.
Između redova prolazi vinogradarski traktor sa prikolicom na koju se tovare zapakovane gajbe. Grožđe se prevozi do kamiona hladnjače. Kamion dalje odvozi grožđe u prodavnice, veleprodaju, pijacu.
Autor: Živa Žebeljan
Komentari (2)
miona
2022-09-05 19:26:17
kako da dodjem do nekog linka ili oglasa ili ikakvog kontakta za ovaj posao ili poslove ovog tipa? hvala
Gorica
2022-06-19 19:00:46
Volele bigh da radim, na obostrano zadovoljstvo na berbi grožđa!