Od sedamdesetak mešavina čajeva, čiju je recepturu tokom tri ipo decenije bavljenja ovim poslom osmislila Kruševljanka Ljiljana Stanković, ona za ovaj periodu godine savetuje upotrebu planinskog čaja. On treba da, u hladnim zimskim danima, doprinese jačanju imunog sistema. To je čaj, odnosno mešavina koju, kako nam je objasnila, Kruševljani u ovom periodu kod nje najčešće traže, jer je iskustvo pokazalo da on daje najbolje rezultate.
U mešavini planinskog čaja obavezni su šipurak, bez njega ne može, a potom divlja jabuka, koja je, da kažem, zaboravljena u našem narodu. Dodajem još crnu ribizlu, koje kao i crvene ima u planini, ne mora da se sadi.
Ima nešto malo nane i kamilice, obavezno stavljam dren, odnosno drenjinu – otkriva za portal Agromeda Ljiljana Stanković, koja na kruševačkoj Novoj pijaci godinama prodaje čajeve, mešavine, lekovito bilje. Naglašava da se u pomenuti čaj stavlja meso šipuka, a ne ceo šipurak.
Pogrešno je da se šipurak ceo melje i tako stvalja u mešavinu jer u semenu postoje materije koje mogu da izazovu vrtoglavice. Ovako pripremljen planinski čaj, dodaje ona, mogu da piju deca i odrasli, s tim što se za decu na odredjenu količinu vode, umesto kašike stavlja kašičica mešavine.
Stankovićka, koja se lekovitim biljem profesionalno bavi duže od dve decenije iza sebe ima sedamdesetak mešavina namenjenih ublažavanju različitih zdravstvenih tegoba. Trudim se da napravim mešavine koje nemaju nikakve kontraindikacije po organizam, odnosno da izbacim bilje koje imaju kontraindikacije.
Na primer, nikada u mešavine ne ubacujem kantarion, jer ima dosta ljudi koji piju lekove za smirenje, a u tom slučaju kantarion ima kontraindikacije – ističe ona.
Napominje da su u periodu epidemije korone bili veoma aktuelni takozvani plućni čajevi, za kojima i dalje postoji potražnja. Imamo nekoliko mešavina za pluća. Osnova je svuda plučnjak i bokvica.
Ako se u plućima nakupilo šlajma onda obavezno idu divizma i podbel. Posebno je interesantna majska ruža koja u sebi ima dosta etarskih ulja. Ona širi bronhije. Najviše se gaji u Bugarskoj, koja je poznata po fitoterapiji.
Druga mešavina sadrži plućnjak, majčinu dušicu, matičnjak i još po nešto – navodi ona, dodajući da su u vreme korone njeni čajevi davali dobre rezultate. Ističe da su čajevi kao preventiva ili pomoćno lekovito sredstvo, u kontinuitetu, veoma korisni.
Ukoliko je zdravstveni problem ozbiljniji, potreban je medicinski pristup. Kao preventiva čajevi daju mnogo, dovoljno je da se dnevno popije po čaj, on će u
kontinuitetu dati rezultat – poručuje naša sagovornica.
Lekovitim biljem intenzivno se bavi od 2000-te godine, kada je propala HI „Župa“, u kojoj je radila kao inženjer tehnologije. Čajevi su joj pre toga bili hobi, koji je tada prerastao u posao od koga porodica živi.
Volim bilje, volim planinu, ovaj posao može da radi samo onaj ko to voli. Mnogi ne shvataju koliko je ovaj posao ustvari težak, mukotrpan. On podrazumeva da, kada pođete u planinu da nešto berete, morate na plus 40 stepeni da nosite čizme do kolena – objašnjava ona.
Iako se dosta lekovitog bilja sadi, u planinu mora da se ide po ono što samo tamo raste. Iako obilazi mnoge planine, našoj sagovornici posebno je interesantna Suva planina. U njenom podnožju ima dosta nasadjenog bilja pa izgleda kao samoniklo, ali nije.
Konfiguracija terena i zemljišta je takva da tu može da uspeva mnogo bilje u kamenu, žalfija, miloduh, lavanda, žuto smilje, koje je jedno od najinteresantnijih trenutno, jer ne samo da se koristi kao lek, kao čaj, već se koristi u kozmetici – otkriva deo iz svog bogatog iskustva Ljiljana Stanković.
Komentari