U poseti Bavaništu upoznali smo proizvođača kamilice, Tomislava Petrovića. Izazovi u proizvodnji ove biljke su veliki. U narednom prilogu saznajte kako ih ovaj proizvođač rešava.
Između Male i Velike Gospojine počinje setva ove biljke, a setva naliči pšeničnoj, pregazi se traktorom i zatim se poseje sejalicom za žito. Tomislav je seme kupio od domaćih proizvođača. Kada je red na berbu, cvet se obere, i potom sledi transport u sušaru, a zatim doređivanje.
Sa jednog hektara ovaj proizvođač ubere oko 2000 kilograma. Zarada se kreće u proporciji 3:1.
A najveći problem je – radna snaga.
“Nema radne snage. Za dnevnicu traže 250 dinara na sat, bez troškova hrane. A u Bavaništu se proizvodnjom kamilice sigurno bavi 20 domaćinstvo”, objašnjava Tomislav.
Jedna od otežavajućih okolnosti u ovoj proizvodnji je što se hemijski preparati ne koriste. Ipak, sve ove poteškoće ne sprečavaju Tomislava da proizvede kvalitetan proizvod, koji ima široku primenu. A kada je reč o najkvalitetnijoj kamilici, naša zemlja je najčešće koristi u izvozu.
Sagovornik: Tomislav Petrović, Bavanište
Komentari