CIKORIJA je biljka koju možemo zapaziti na svakom koraku, pored puta ili usred livade. Sa sobom nosi iznenađujuće veliki broj pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje, pa je primenu našla u medicini, ali i prehrambenoj industriji.
CIKORIJA – poznata biljka raznih imena
Vodopija, radič, modrica, konjogriz, vodoplav, cigura, gologuza, konjska trava, sve su to nazivi za cikoriju, samoniklu biljku poreklom sa teritorije južne Evrope, koja se, osim u Evropi, može pronaći u Aziji i Africi, na različitim vrstama staništa.
Možda vas zanima
Biljka je višegodišnja zeljasta, sa tamnijim korenom, koji je unutra beo, sa cvetovima čija boja ide od svetloplave do tamnoljubičaste.
Upotreba cikorije u narodnoj medicini
Široka upotreba cikorije u ruralnim delovima naše zemlje ne sme proći nezapaženo. Poznata još iz vremena Starog Rima, ova biljka se danas u selima Srbije prvenstveno koristi za rešavanje stomačnih problema, kada se skuva čaj od osušenog stabla ove biljke. Potom, biljka ima pozitivan efekat na jačanje i čišćenje organizma, jer je neizostavan deo čajnih mešavina za prolećnu detoksikaciju organizma.
Očigledna je velika zapostavljenost ove biljke u naučnoj u odnosu na narodnu medicinu, iako se pokazala izuzetno delotvornom. Takođe, konzumiranje ove biljke uvećava izlučivanje mokraće i žuči, a konzumiranje soka iz svežeg nadzemnog dela biljke služi za jačanje organizma i ublažava malokrvnost.
ZOVA: SVE što treba da znate o lekovitosti i upotrebi!
Cikorija kao zamena za kafu
Takođe, može da se koristi i kao zamena za kafu, gde se njen osušeni koren samelje u prah i skuva kao kafa. Ima veliki uticaj na čišćenje organizma i snižavanje nivoa holesterola u krvi.
U ishrani cikorija se koristi za razne vrste salata. Upotrebljavaju se mladi, prizemni listovi, koji su skoro identični listovima maslačka, pa često dolazi do njihovog mešanja, što nije opasno. Kao posebno dobra hrana za dijabetičare preporučuje se mlado kuvano korenje.
Takođe, na crnogorskom primorju, gde je poznata kao žućenica, ona je veoma popularna kao samoniklo povrće, ali isključivo listovi su glavni sastojak mnogih jela iz nacionalne kuhinje. U njenu slavu, od 2005. godine se u periodu maj-jun organizuje manifestacija „Žućenica fest“ u Tivtu, koja je praćena nizom kulturnih događaja.
Autor: D. Č.
Komentari