Uglavnom se trudimo da nam bašte budu lepe i uredne, čiste i bez korova. Međutim, postoje i one u kojima pojedine robusne i velike biljke izgledaju veoma lepo, a uz to mogu da budu i korisne. Jedna takva biljka je rabarbara, sa ogromnim cvetovima, još većim lišćem i dugačkim drškama.
Doktorka Ljiljana Njagojević, ljubiteljka povrća i lepih, bogatih bašti iz Golubinaca, na svom imanju pored dobro poznatih domaćih vrsta povrća ima i jednu neobičnu i veoma retko zastupljenu, rabarbaru. Zato je naš stručni saradnik Vladimir Milutinović upitao da nam objasni kako se ova biljka razmnožava i čemu služi.
Sve što niste znali o gajenju maka
Možda vas zanima
Kako se gaji dud bez muke
12/07/2020
„Kada je reč o razmnožavanju rabarbare, najlakše se razmnožava tako što se podeli busen. Na mom imanju nalazi se velika količina semena i biljaka, ali to je zato što kasnije planiram da podignem zasad špargle. Rabarbara ima veliku količinu semena, ali njegova klijavost iznosi 20%. Osim toga, klijanjem semena se ne dobijaju uvek sortne karakteristike koje želite, pa zato odabir odgovarjaućih biljaka može da bude komplikovan i dugotrajan.“
„Kineska rabarbara ima koren koji je lekovit i može se brati već u prvoj godini. Druga vrsta, malo finije stabljike, zove se još i Viktorija rabarbara i za nju je potrebno 3 godine da se uspešno odgaji. Zato se svakako za razmnožavanje preporučuje deljenje busena. Ukoliko kupite jednu ili dve biljke, to će biti sasvim dovoljno za jedno prosečno domaćinstvo. Naime, u dobrim uslovima jedan busen može da da i do 45 kilograma stabljika u toku sezone.“
Kod gajene biljke upotrebljava se isključivo drška?
„Tako je. Ova biljka ima savršen ukus i miris, kiselkasta je i stiže u vreme jagoda. List je toksičan za ljude i životinje, pa se strogo stavlja u kompost i ne sme da dospe u ljudsku hranu. Drška koje je jestiva najčešće se koristi za slatkiše. Ja se ne sećam da sam videla neki recept sa rabarbarom za slana jela.“
List rabarbare je toksičan za ljude i životinje, pa se strogo stavlja u kompost i ne sme da dospe u ljudsku hranu.
„Najčešće se koristi za džem od jagode i rabarbare, za kompote, ili za čuveni engleski puding. Britanci obožavaju ovu biljku i veoma je često koriste. Mlade izdanke unose u prostorije i otprilike početkom marta imaju prve biljke koje mogu da koriste. Mnogi čak imaju i posebne posude od terakote, koje teraju biljke da porastu što više. Najpoznatiji je engleski puding od rabarbare sa sladoledom od vanile.“
Kada se beru drške?
„Uglavnom do početka jula meseca, jer su previše žilave. Zavisi koliko je godina kišna. Ukoliko se rabarbara nađe među šparglom, to može da bude i početak avgusta, a onda u oktobru drška ponovo postane mekana i može da se upotrebljava.“
Koliko se listova može ubrati tokom godine sa jedne biljke?
„One biljke koje su dobro odgajene u petog godini mogu da rode više od 40 kilograma stabljika. Zato i kažem da zbog jedne ili dve biljke nema potrebe da se razmožavaju iz semena.“
Sagovornici:
dipl. inž. Vladimir Milutinović
dr Ljiljana Njagojević, Golubinci
Komentari (2)
Petar Čelik
2022-08-30 17:45:52
Hteo bih kupiti busen rabarbare za baštu, da rasadim. Imate li da mi ponudite to? Naravno uz plaćanje i dostavnu službu. Ja sam u N. Sadu…
Lepa
2022-04-09 20:40:40
Gde mogu kupiti rabarbaru za uzgoj a gde za jelo?