Ako žudite za ukusima iz tropskih krajeva, a živite u stanu, postoji način da proizvedete mladi đumbir u saksiji. Pored toga što koren ove biljke možete koristiti za čaj ili pravljenje supe, njegovo lišće može odlično da unese svežinu u prostoriju u kojoj živite. Iako se u većini prodavnica nalazi delimično osušen i star koren biljke, on se može konzumirati i dok je još mlad.
Izaberite dobar đumbir
Kupite đumbir koji je veličine palca, ali vodite računa o tome da ima nekoliko izbočina na sebi. To su zapravo pupoljci đumbira. Kora na pupoljcima trebalo bi da bude tanja i svetlija.
Poput krompira, i đumbir se hemijski tretira kako bi se sprečilo klijanje dok se on još nalazi u supermarketu, što znači da i kada ga vi bude kupili, on neće klijati. Zbog toga je najbolje izabrati đumbir koji je proizveden organskim putem.
Možda vas zanima
Drenaža veoma bitna za uspešno gajenje sobnih biljaka
Odgajite đumbir uspešno
Đumbiru je potrebno neko vreme da počne da raste. Da bi se ubrzao njegov rast, najbolje ga je saditi sa staklenim poklopcem, a dno saksije trebalo bi da sadrži rupe kroz koje će kapati višak vode.
Na dno stavite 2,5-5 centimetara sloja zemlje za sadnju, a preko semena dodajte oko 1,5 centimetara sloja. Dobro zalivajte, stavite poklopac, ali nemojte da sprečite dovod vazduha do biljke.
Održavajte temperaturu zemljišta na oko 21 stepen celzijusovih, ali tako da bude vlažna na dodir, i zalivajte samo kad se zemljište potpuno osuši. Nakon toga, đumbir će proklijati u periodu između 6 i 8 nedelja.
Lake za gajenje: Sobne biljke koje dobro podnose zanemarivanje
Negujte vaš đumbir pravilno
Đumbiru je potrebno dosta nutrijenata i vode, ali još više prostora za rast. Da biste ga proizveli, trebalo bi da izaberete kontejner sa dobrom drenažom, plodnim zemljištem i da đumbir veličine palca stavite u zemlju, ali tako da vrh sa pupoljcima viri iz zemljišta.
Kada đumbir izraste iz zemlje, njegove mladice dobijaju zelenu boju. Da biste obezbedili brz rast, zalivajte ga i prihranjujte redovno.
Uberite zdrav i ukusan đumbir
Uhvatite biljku ispod listova na mestu gde se spaja sa zemljom i iščupajte je zajedno sa korenom. Odlomite deo korena koji vam je potreban, a ostatak vratite u saksiju. Prekrijte ga zemljom ili kompostom, dobro zalijte i za nekoliko dana biljka će se oporaviti.
Komentari