Bolesti, pa i one najozbiljnije, ne leče se samo lekovima koje je prepisao doktor. Često su efikasni i oni narodni, pripravljeni od biljaka iz okoline, a koje su koristili i naši preci a iskustva se prenosila s kolena na koleno do današnjih dana.
Evo kako i čime se nekada čuvalo zdravlje srca i krvnih sudova
Na vremenskoj prognozi koja se svakodnevno emituje na radio talasima i tv kanaima, često se ubaci i bioprognoza u kojoj se može čuti da vremenske prilike toga dana ne pogoduju osobama s kardiovaskularnim tegobama.
Možda vas zanima
Ljude često uhvati panika jer nisu sigurni da li je potrebno da piju lekove, da ne izlaze napolje, da čitav dan provedu u zatvorenom kako bi svoje srce i krvne sudove sačuvali od negativnih uticaja klimatskih promena među kojima najjače poteškoće pravi promena vazdušnog pritiska.
Većina ne zna da redovnim ispijanjem čaja, u periodima kada se uobičajeno očekuje da pritisak vazduha varira, ali i onda kada takve promene nisu ni u najavi, mogu se ublažiti, a kod upornih „ispijača šoljica čaja“ i izbeći, ovi zdravstveni problemi.
Za mnoge narodne lekove znali su i naši stari koji su, prirodnim lečenjem, ojačavali srčani mišić i stabilizovali ritam otkucaja srca. Obično, to su bili čajevi od biljaka koje rastu na okućnici, a danas osim što mogu da se sakupe iz bašte ili s dvorišta, mogu da se kupe u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane i koriste kao čajevi ili se uvrste u redovan jelovnik.
Samo, biljke valja poznavati, znati koja u kojoj „neprilici“ može da bude dobar saveznik u ublažavanju i lečenju nekih bolesti srca. Njihovom upotrebom „na duge staze“, krvni pritisak će se normalizovati, a smanjiće se rizik od začepljenja krvnih sudova, povećaće se nivo dobrog holesterola a smanjiti količina lošeg LDL-a i triglicerida u krvi.
A čajeve od nekih biljaka treba piti preventivno da bi se smanjio nivo srtesa i „dala prilika“ organima da svaki obavlja svoju funkciju.
Važno je znati da svaki prirodni lek ne deluje isto kod svih osoba. U nekim slučajevima mogući su i neželjeni efekti, pa je važno konsultovati se sa lekarom pre početka tretmana, a obavezno, čim se utvrdi da vašem orgnizmu neki čaj ili namirnica ne prijaju, odmah prekinuti s konzumiranjem.
Navešćemo neke namirnice i biljke za pripremu čajeva koje mogu da poboljšaju zdravlje srca i krvnih sudova.
1. Maslina za srce i krvne sudove
Plod ove mediteranske voćke sprečava stvaranje plaka unutar krvnih sudova, uspešno snižava visok krvni pritisak, a konzumiranjem njenih plodova, listova ili ulja smanjiće se rizik od poremećaja rada srca. Malo je onih kojima je nepoznat ukus ploda masline.
A da li ste pokušali da pripremite čaj? Evo kako se to radi. Stavite jedan litar vode da i u nju ubacite 20 listova masline. Smanjite malo temperaturu i pustite da sve vri narednih 15 minuta.
Procedite i dodajte malo šećera. Piti jednu ili dve šolje dnevno.
2. Cvekla će ojačati vaše srce i krvne sudove
Cvekla je puna antioksidanasa i poboljšava protok krvi kroz krvne sudove. Nitrati, kojima obiluje sprečavaju razvoj srčanih oboljenja. Stavite po jednu cveklu, jabuku, šargarepu i pola narandže u sokovnik.
Sve dobro izmiksajte, dodajte sok od pola limuna, dobro izmešajte i pijte jednom dnevno po jednu čašu.
3. Glog za jačanje srca i krvnih sudova
Glog se smatra jednom od najlekovitijih biljaka kod nas i jedna je od najefikasnijih za jačanje kardiovaskularnog sistema. Pomaže pri radu srca, posebno kod starijih osoba, poboljšava provodljivost srčanih impulsa i smanjuje intezitet lupanja.
Prvi lek, koji je uvek na dohvat ruke je tinktura od gloga koja se priprema od 20 g cvetova i listova gloga koji se preliju s 100 g alkohola i ostave nekoliko nedelja da odstoje. Zatim se procede i čuvaju u maloj flašici u frižideru.
Lekovita svojstva gloga: Čaj, sok i džem odlični za snižavanje krivnog pritiska
Koriste se tako što se na kocku šećera nakapa po 15 kapi ove tinkture tri puta dnevno pre jela.
4. Beli luk je prirodni lek za jačanje srca i krvnih sudova
Ovo povrće, poznato kao prirodni lek protiv mnogih bolesti, koje ima i antibiotska svojstva, snižava krvni pritisak i holesterol, sprečavajući stvaranje plaka i začepljenje krvnih sudova. Smanjuje rizik od srčanog udara i oštećenja srčanog mišića. Konzumirajte samo sveže čenove jer onaj u prahu nema lekovito dejstvo.
Koristi se tako što se ispasira ili sitno isecka jedan čen belog luka, pomeša u čaši vode i popije. Pije se svako jutro, na prazan stomak.
BELI LUK: Zanimljivosti koje garantovano NISTE ZNALI!
5. Matičnjak jača srčani mišić
Ova biljka, koja je istovremeno lekovita, ukrasna, mirisna, začinska, aromatična, medonosna, sprečava noćna lupanja srca i jača srčani mišić. Blago širi perifernekrvne sudove i poboljšava cirkulaciju i snižava povišen krvni pritisak.
Organizam najveće benefite od nje ima kada se koristi kao napitak. A za pripremu je potrebno 100 g lista matičnjaka, rendana kora jednog limuna i rendana kora jedne pomorandže, i sve se osuši i čuva u staklenoj tegli.
Svaki dan se po jedna kašika mešavine prelije s 200 ml vrele vode, ostavi da odstoji tri sata, procedi i pije svako veče po jedna čaša.
6. Ginko jača srce
Ginko je drvo za koje naučnici tvrde da je preživelo ledeno doba, da je otporno na sve promene u zemljištu, vazduhu, i i kao takvo je izuzetno lekovito. On je najpoznatija biljka koja održava zdravlje memorije. Manje je poznat kao „lek“ za zdrav kardiovaskularni sistem.
Flavonoidi i terpenoidi su dve najznačajnije grupe komponenata u ginku koje su važne za zdrav kardiovaskularni sistem jer jačaju mišiće srca i štite od bilo kakvog oštećenja, a poboljšavaju i protok krvi.
Najefikasnije deluje ako se koristi kao čaj, a priprema se tako što se pet celih sušenih listova ginko bilobe stave u šolju za čaj, preliju s 200 ml prokuvane vode, šolja pokrije i sačeka desetak minuta pa se procedi i pije. Pije se svako jutro po jedna šolja.
7. Peršun leči srčane tegobe
Peršun je najpoznatiji začin bez kojeg domaća supa nema onaj karakterističan ukus, ali malo ko zna da je ovo povrće i lekovito. Ono u sebi sadrži vitamin B 12, koji ima važnu ulogu u našem organizmu jer je odgovoran za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a povoljno utiče i na cirkulaciju i pomaže u lečenju srčanih tegoba.
Kao lek koristi se veoma ukusan napitak koji se priprema od deset svežih stabljika peršuna koje se stave u jedan litar kvalitetnog crnog vina, dodaju dve kašike vinskog sirćeta i sve zajedno se kuva desetak minuta na laganoj vatri. Zatim se doda 300 g meda i još kratko kuva dok se med ne istopi.
Malo se prohladi, sipa u sterilisanu flašu i čuva u frižideru. Pije se po jedna puna kašika svaki dan.
8. Zeleni čaj za pravilan rad srca
Održava pravilan rad srčanog mišića, poboljšava funkciju endotelnih ćelija, bez kojih krvni sudovi ne bi mogli normalno da funkcionišu. Čaj se priprema tako što se jedna kašičica čaja prelije s dva 2dl prokuvane vode prohlađene na 70 stepeni Celzijusa, ostavi da stoji koji minut, procedi i pije nezaslađen čaj.
Za održavanje kardiovaskularnog sistema preporučuje se jedna šolja čaja dnevno.
Čaj od hibiskusa – prirodno rešenje za VISOK krvni pritisak!
9. Laneno seme za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova
Nekada su semenke lana i med i našim bakama i dekama bili lek za snižavanje krvnog pritiska. Iako nisu umeli da objasne zbog čega, jednostavno, pokazalo se da im ova mešavina prija.
Danas se zna da su semenke lana bogate omega-3 masnim kiselinama koje su veoma bitne za održavanje zdravlja celokupnog kardiovaskularnog sistema koje preventivno deluju na bolesti srca i krvnih sudova, smanjuju rizik od nastanka tumora i regulišu holesterol u krvotoku.
Preporuka je da laneno seme prvo malo blago proprži pa samelje i svakog dana se pojede po jedna kašičica samlevenih semenki i meda.
10. Kajenska paprika jača srce
Ova veoma ljuta papričica se u istočnoj narodnoj medicini odavnina koristi kao lek za upaljene zglobove i bolesno srce jer ga jača i poboljšava cirkulaciju. Krvni pritisak dovodi u normalu, bez obzira da li je previsok ili prenizak, smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida unutar krvnih sudova.
Za pripremu ovog domaćeg narodnog leka potrebno je da se u blenderu usitni pola jedne sveže kajenske paprike, pomeša s malo đumbira i meda.
Dobijen pripravak se razmuti u jednoj čaši tople vode i popije. Kome ne prija ovako ljut napitak neka sve rastvori u dve čaše tople vode. Važno je da se sve popije.
Komentari