Za vrganj prve klase može se dobiti oko 300 dinara, dok je cena lisičarki 500 dinara za kilogram. Trenutna cena osušenog vrganja iznosi 2.500 dinara.
Možda vas zanima
Branko Milovanović ispred kompanije „Plemić komerc“ u Osečini, kaže da je količina otkupljenih pečuraka mala i na dnevnom nivou iznosi nekoliko desetine kilograma. Osnovni uslovi za nicanje pečuraka su padavine, dnevne i noćne temperature. U prethodnom periodu bilo je dovoljno kiše i dovoljno toplote preko dana, ali usled niskih temperatura tokom noći bilo je manje pečuraka u prirodi pa su i otkupljene količine male. Krajem maja, i početkom juna, očekuje se najveći rod, naravno ukoliko se ispune svi temperaturni i padavinski uslovi.
Saznajte kako da na pravi način konzervirate pečurke
Za kilogram sušenog vrganja u ovom trenutku može se dobiti 2.500 dinara, za vrganj (Boletus edulis) prve klase oko 300 dinara, a za lisičarku (Cantharellus cibarius) oko 500 dinara.
Svim sakupljačima gljiva, savetuje se da odustanete od saukpljanja ukoliko niste sigurni da li je određena gljiva jestiva ili ne.
Komentari