Stočari iz Srbije sve više preferiraju uvozne rase goveda, koje naizgled daju više mesa i mleka. Ponekad se čini da se zaboravilo na domaće rase, koje možda nemaju visok randman mesa kao neke strane, ali imaju mnoge druge kvalitete koji mogu biti od značaja.
Od prof. dr Vladimira Dimitrijevića sa Veterinarskog fakulteta imali smo priliku da čujemo nešto više o značaju autohtonih rasa stoke, ali i da saznamo koliko njih je registrovano u Srbiji. Izdvajamo neke informacije koje smo dobili kada je reč o rasama goveda.
Autohtone rase goveda i njihove karakteristike
1. Buša
- jednobojna tamnosmeđa, siva, žuta, plava ili crvena,
- sojevi: crni, crveni, sivi, plavi,
- visina: 90 – 115 cm,
- telesna masa: 150 – 350 kg,
- mlečnost: 1000 – 2000 kg., 4%,
- randman utovljenih volova: 55%,
- rast završava sa 5 – 6 godina,
- pripuštaju se sa 18 meseci,
- kratak servis period,
- redovna plodnost,
- krave se iskorišćavaju do 10 – 12 godina,
- 8 – 10 teladi,
- telesna masa teladi na rođenju: 16-18 kg,
- randman: 50%.
2. Podolsko goveče – podolac
- odlikuje ga gruba konstitucija, snažan kostur i gruba glava, a rogovi su dugi oko 1m,
- visina bikova: 150 cm,
- telesna masa: 700 – 900 kg. (400 – 600),
- goveda su jednoboojna, sive boje, tamnija na vratu i trbuhu,
- papci, rogovi i sluzokože su pigmentirani,
- kasnostasna goveda (junice 2,5 – 3 bikovi sa 2,5 godine),
- mlečnost 700 – 1100 kg. 4% (7 – 8 meseci),
- meso suvo i žilavo, mišići tetivasti,
- loj u trbušnoj duplji: 25 kg,
- randman: oko 50%.
3. Kolubarsko goveče (izumrlo)
- nastao ukrštanjem podolca i buše,
- siva, prljavo siva, sivo-braon,
- telesna masa: 350 – 750 kg,
- visina. oko 125 cm,
- telesna masa telad: 20 – 25 kg,
- daje 800 l mleka.
Da li se u vašem kraju gaji neka autohtona rasa goveda, ili se preferiraju uvozne?
Komentari