Stočari zadovoljni: Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku 0,25 mikrograma

Stočari zadovoljni: Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku 0,25 mikrograma

Novim pravilnikom, koji se primenjuje od 7. septembra i važi do kraja novembra 2018. godine, dozvoljena količina aflatoksina u mleku ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu. Tu odluku pozdravljaju šabački stočari koji, zbog suše, očekuju lošiji kvalitet žitarica. U Ministarstvu poljoprivrede navode da većina gazdinstava u Srbiji nije spremna za oštrije evropske standarde koji podrazumevaju da maksimalna koncentracija aflatoksina u mleku ne prelazi 0,05 mikrograma.

Nivo aflatoksina u mleku povećan 0,25 mikrograma - © Agromedia

Slobodan Ilić iz Majura na farmi gaji 43 krave i svakog dana isporuči oko 500 litara mleka. Jedan je od najvećih proizvođača u šabačkom kraju i do sada nije imao problema sa aflatoksinom.

“Svaka tri meseca radi se kontrola kvaliteta hrane i kontrola kvaliteta vode, što znači da se pri kontroli kvaliteta hrane radi kontrola na aflatoksin. Nova uredba koja je doneta, ako bude važila do novembra sledeće godine, biće i te kako pozdravljena od proizvođača mleka, sa 0,25 odsto aflatoksina“, kaže Slobodan.

Kontrole prisustva aflatoksina u sirovom mleku su svakodnevne, tvrde u šabačkoj mlekari. U prelaznom periodu, zbog promene ishrane krava, češće su provere i na farmama.

“Za sada, što se tiče kvaliteta mleka, on je sasvim zadovoljavajući, i u granicama dozvoljenog. Postoje male oscilacije što se tiče aflatoksina, i primetne su, međutim, daleko su od tih marginalnih vrednosti, odnosno od maksimalno dozvoljenih količina”, kaže Miroslav Petrović, direktor sirovinskog sektora “Mlekare Šabac”.

Prethodnih godina, u nekoliko navrata, pomerana je dozvoljena granica aflatoksina u mleku. Stočari smatraju i da bi primena evropskog standarda od 0,05 mikrograma ugrozila domaću proizvodnju, jer kvalitet stočne hrane nije zadovoljavajući.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica