Šta je bolje gajiti za ishranu domaćih životinja – kukuruz ili sirak?

Šta je bolje gajiti za ishranu domaćih životinja – kukuruz ili sirak?

Da stočarstvo, kao uostalom, i bilo koja druga delatnost na selu koja se tiče poljoprivrede, nije lak posao, to znaju svi poljoprivrednici. Mnogo je tu posvećenosti, truda i rada potrebno, a najviše ulaganja, da bi krajnji rezultati bili kvalitetni. Kada govorimo o stočarstvu, ono u šta se najviše ulaže jeste ishrana domaćih životinja. Svi koji se bave stočarstvom znaju da je pravilna i kvalitetna ishrana stoke preduslov za kvalitetne i zdravije namirnice životinjskog porekla kao što su meso mleko koje od njih dobijamo.

kukuruz stoka

Čime je bolje hraniti stoku?

Domaćinstva su, ipak, u često u dilemi oko ishrane toga. U daljem tekstu saznajte koje prednosti kukuruza, a koje su prednosti sirka za hranjenje stoke, kako biste mogli da procenite šta je za vas bolej i isplativije rešenje.

Kukuruz

Poznato je da je pored pored pšenice i pirinča, kukurz jedna od tri vodeće poljoprivredne kulture. Kukuruz je veoma značajan i za ishranu ljudi, a poljoprivrednici dobro znaju koliko je važan i za ishranu stoke. Kada poredimo kukuruz i sirak govoreći o pravilnoj ishrani stoke, kukuruz je svakako kvalitetnija i prinosnija stočna hrana. Tačnije, silaža kukuruza je najpovoljnija opcija za hranjenje stoke.

PROČITAJTE I OVO: Sirak zrnaš ili kukuruz: Šta se pokazalo bolje ove godine?

Kod hranjenja stoke je najbitnije da se ishranom zadovolje sve vitalne potrebe stoke, odnosno da stoka kroz ishranu dobija esencijalne hranljive materije kao što su proteini, vitamini i minerali, ali bi trebalo i da se vodi računa o kvalitetu, budući da ishrana stoke direktno utiče na kvalitet same hrane čiji su krajni korisnici ljudi.

Kukuruz jeste najbolji izbor za ishranu stoke, ali je važno da udeo kukuruza u ishrani stoke ne prelazi 60%, budući da sadrži dosta masti, već se meša sa drugim proizvodima poput soje i ječma. Iako kukuruz spada među najkvalitetniju hranu za stoku, njegovo gajenje je, ipak, nešto kompleksnije i zahtevnije u odnosu na njegovu alternativu – sirak.

sirak stoka

Sirak

Sirak predstavlja alternativu za područja gde se ne očekuje prinos zrna kukuruza veći od 5 t ha-1 . Krmni sirak i srodna mu sudanska trava su poreklom iz Afrike, a mnoge slične vrste su iz toplijih krajeva Australije i Azije. U odnosu na kukuruz, sirak je tolerantniji prema suši i visokim temperaturama, ima skromnije zahteve prema zemljišnim uslovima i biljnim hranivima, te poseduje otpornost na štetočine kukuruza, kao što je kukuruzna zlatica. Tehnologija proizvodnje krmnog sirka se zasniva na dobro obrađenom i pripremljenom zemljištu.


Osnovna obrada se izvodi na dubini od 25 do 30 cm u jesenjem periodu. Predsetvena priprema je u proleće u cilju poravnavanja i usitnjavanja setvenog sloja zemljišta radi što pravilnije setve, ujednačenijeg nicanja i kvalitetnijeg košenja. Odgovaraju mu duboka i plodna zemljišta. Mora se đubriti sa mineralnim đubrivima zbog visokog potencijala u proizvodnji. Glavni rok setve je krajem aprila, a u godinama sa dovoljnom količinom i pravilnim rasporedem padavina se obezbeđuje veći broj otkosa i visok ukupan prinos zelene krme.

Optimalno vreme setve krmnog sirka kao naknadnog useva je u periodu od polovine maja do polovine juna, praktično kada je rano posejan kukuruz već počeo da niče. Postrna setva ove vrste trebala bi da se završi do kraja prve polovine jula meseca. Kvalitetno zrno se koristi kao koncentrovana stočna hrana. Ako je cilj gajenja krmnog sirka dobijanje silaže, kosidba se vrši u fazi mlečno-voštane zrelosti.

Sirak je sve češći izbor zbog svoje hranljive vrednosti, ali i isplativnosti gajenja

Iako se kukuruz smatra idealnom hranom za domaće životinje, sirak je, ipak, sasvim dobra zamena u smislu hranljivosti, a pogodna iz razloga što je gajenje sirka umnogome jeftinije i isplativije.


Ova biljka nije zahtevna za gajenje, ima veliku otpornost u odnosu na temperature, prinos je dobar, a nije zahtevna ni kada je reč o đubrivu. Jedino o čemu treba voditi računa jeste odabrati dobar momenat za žetvu, budući da ako se zakasni sa žetvom, sirak gubi na kvalitetu, odnosno, metle postaju krte i lome se. Ukoliko se ipak ispoštuju ovi minimalni uslovi za uspešan prinos sirka, rezultat je dobra hrana za stoku koja im pruža kvalitetne materije u dovoljnoj meri, zbog čega se stočari sve više odlučuju da stoku hrane upravo sirkom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica