Koza je po svojoj prirodi temperamentna životinja. Ta osobina se izražava kroz stalnu potrebu za kretanjem. Koze uvek treba držati po principima slobodnog načina držanja. Kod nas je najzastupljeniji pašnjačko-stajski način držanja, gde najveći deo dana provode na paši ili u ispustu, odnosno van zatvorenog prostora.
Genetski potencijal koza za proizvodnju mleka i mesa, u potpunosti može doći do izražaja samo u optimalnim uslovima smeštaja, ishrane i nege, bilo da se radi o držanju jedne ili o držanju velikog broja koza.
Kvalitetan objekat uz opremu je osnov za zdravlje životinja, a samim tim i za produktivniju proizvodnju. Pri izgradnji objekata za koze treba obratiti pažnju na: odabir lokacije, veličine podne površine, visinu krova, izbor materijala za pod, krov i zidove, a sve sa ciljem osiguranja odgovarajućih mikroklimatskih uslova.
Možda vas zanima
Pri planiranju kozarnika moraju se uzeti u obzir klimatski uslovi područja na kojim se gradi. Posebno nadmorska visina, mesečna i godišnja temperatura, dominantnost vetrova, količine padavina i dr. Kozarnik se treba graditi na suvom, ocednom i povišenom mestu.
Kozarnik treba izgraditi u pravcu istok-jugoistok ili u hladnijim zonama u pravcu juga. Lokacija kozarnika ne sme biti u dolini sa čestim maglama, niti na izloženom mestu sa čestim i jakim vetrovima. Za kozarnik je bitno da se obezbedi dovoljno prostora za životinje, da je topao, suv, prozračan, dobro osvetljen i bez vetrova.
Pod je najbolje izvesti od nabijene ilovače, a ukoliko se radi o vodenonepropusnom terenu potrebno je izvršiti drenažu slojem šljunka. Pod može biti i od drveta, ali zbog cene koštanja se ređe upotrebljava. Betonski i kameni podovi nisu poželjni jer su hladni i zadržavaju vlagu (povećavaju obolenja kod koza). Važno je da je ležaj suv i topao, što se postiže prostirkom od slame (0.5 kg. slame dnevno po odrasloj kozi i 0.2-0.3 kg. po jaretu).
Visina objekta kreće se oko 3 metra pa i do 3.5 metara u zavisnosti od broja životinja i klimatskih uslova regiona. Zidovi se najčešće grade od opeke, a može i od drveta. Krov se gradi od drvene konstrukcije, pokriven crepom ili salonitnim tablama ispod kojih je poželjna izolacija.
Planirana površina poda je u zavisnosti od broja životinja i opreme u njemu (pojilice, jasle, izmuzilišta, prostor za koncetrat i dr.). Za odrasle koze potrebna površina je od 1.2 do 1.5m² + 0.35m² za jasle (ukoliko zahvata unutrašnjost boksa), za jare je potrebno 0.3m² odnosno 1.8 – 2.2m² za kozu i jarad a za jarca 3m².
Osnovnu opremu u kozarniku sačinjavaju: jasle, valovi – korita za krmivo, pomoćne ograde i pojilice. Jasle mogu biti različitog oblika: pokretne, nepokretne, sa uspravnim ili kosim letvama, sa koritom za koncetrate na dnu ili bez. Hranidbeni prostor za odraslu životinju je 0.35 – 0.4 metara, a za jarad 0.1 – 0.2 m.
Jasle za koze se postavljaju na visini od 0.3 – 0.4 metra iznad prostirke. Valovi za koncetrat su dužine 2 – 3 m, potreban hranidbeni prostor za odraslu kozu 17-20 cm za jare 10-12 cm.
Pojilice u kozarniku moraju obezbediti dovoljnu količinu sveže čiste vode temperature 12–20°C, i to po jednoj kozi 15 litara, odnosno 7-10 litara za samu kozu, a ostalo služi za pranje opreme i posuda. Visina pojilice treba biti u visini ramenog zgloba.
Pregrade (ograde za pregrađivanje životinja od drugih životinja) su od drveta i visine su 1.1 – 1.25 m.
Sa obe strane objekat mora imati prozore, čija je ukupna površina jednaka 1/12-15 od ukupne površine poda. Na čeonim zidovima se ugrađuju vrata, obavezno dvokrila, čija je širina 2.5-3 m, a visina 2.5 m.
Ispust se gradi pored duže strane objekta i treba biti najmanje iste površine kao objekat. Izmuzilišta se grade u sklopu objekta (što je danas ređe zbog mirisa mleka) i kao zaseban objekat. U sklopu kozarske farme potrebne su prostorije za prijem mleka i prostorija – magacin za koncentrovana hranjiva.
Temperatura u kozarniku u vreme jarenja ne sme da bude niža od 15°C. Izmena vazduha i regulacija temperature se najčešće izvodi pomoću kombinovanih sistema ventilacije.
Autor: Srđan Zafirović dipl.inž.poljoprivrede
Izvor: PSSS
Komentari (1)
Dušan Radivojević
2023-01-11 06:45:29
Normativi za gradnju objekata za smeštaj koza moraju da prate savremena tehnika rešenja opreme koja se u kozarskim farmama danas koristi. Nivo tehnike je daleko napredovao i u ovoj oblasti. pa se normativi u objavljenom tekstu, mogu smatrati prevaziđenim. Ukoliko bi se objekat po njima gradio, ne bi se mogla koristiti najnovija oprema. Farmer , investitor bi bio u problemu. Današnji objekti za smeštaj koza, moraju imati jasno definisane tehnološke celine, kao što su hranidbeni hodnik sa jaslama, prostor za kretanje i ishranu, prostor za ležanje, koridor, izmuzište, mini mlekaru, prateće prostorije. Posebna se pažnja obraća na izbor opreme, koja će diktiratu profil i gabarite objekta uz maksimalno poštovanje zahteva ove vrste životinja i njenu dobrobit. To se u objavljenom tekstu ne primećuje.