Radiša Đorđević iz sela Gornja Crnuća u Šumadiji uzgaja već šest godina autohtonu rasu svinja MORAVKA. Razlog su dobre subvencije, činjenica da se radi o rasi koja je izuzetno zdrava i otporna, ali i zato što se radi o životinjama koje su izuzetno mirne i pitome.
Radišu smo zatekli tokom hranjenja svinja, a kako nam je objasnio to radi dva puta dnevno. Odraslim svinjama daje samo kukuruz, a podmlatku prekrupu. Pored hrane koju im Radiša daje, svinje kao svinje – jedu sve što im se nađu na putu, a trenutno su im omiljeni orasi koji padaju sa drveća.
Možda vas zanima
U Šumadiji se svinja moravka, autohtona rasa koja datira iz sredine 19. veka, već dugo gaji, a Radiša se odlučio za uzgoj ove rase pre 6 godina.
Razlog su pre svega dobre subvencije, činjenica da se radi o rasi koja je izuzetno zdrava i otporna, ali i zato što se radi o životinjama koje su izuzetno mirne i pitome.
Moravke ne vole da budu zatvorene, već traže prostor i slobodu kretanja. Zatvaraju se samo one koje treba da idu na klanje, i to na mesec dana kako bi se što bolje uhranile.
Radiša se prve tri godine bavio uzgojem ovih svinja po principima ogranske proizvodnje, ali je ubrzo odustao jer je veoma teško naći organsku hranu za stoku.
Za Radišu ne postoji bolja rasa svinja za uzgoj. On drži šumadijsku moravku, ali objasnio nam je da se u Srbiji uzgaja i banatska moravka, koja je nešto kraća i dosta čupavija, i dosta podseća na mangulicu.
Autohtona rasa svinja koja živi u skladu sa prirodom, a donosi meso izvanrednog kvaliteta
Moravka u proseku prasi 12 prasića, ali u proseku odgaji 10. Sa druge strane, tu su i spoljni predatori kao što su šakali i psi lutalice, od kojih je veoma teško sačuvati stado.
Radiša tvrdi da se tržište za ovu rasu svinje tek otvara i razvija. Kako objašnjava, za prasiće nema sekiracije oko Božića i Uskrsa. Međutim, ima perioda kada cena i nije tako sjajna, a ni potražnja.
S obzirom na to da su krenule slave, Radiša očekuje da će se potražnja ponovo povećati. Moravka važi za svinju koja je sitnija od bele, ali na Radišinom imanju one izađu i na 300 kg za dve godine.
Kako nam je ovaj domaćin objasnio, postoje predrasude da su moravke izuzetno masne. Međutim, njihova mast je zdrava, kao i meso. One se zdravo hrane i kreću se. A u kvalitet mesa smo se na kraju i sami uverili – ČISTA DESETKA!
Komentari