U okviru Evropske unije, postoje standardi vezani za proizvodnju sirovog mleka. Sa obzirom da se ovoga pridržavaju sve zemlje članice, uskoro će sprovođenje krenuti i u Srbiji. Šta sve treba ispuniti, piše Nebojša Đurić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Užicu.
Možda vas zanima
Standardi u proizvodnji sirovog mleka su definisani direktivom br. 853/2004 Evropske komisije. Potpuna primena ovih propisa zahteva potpuno novu organizaciju u našoj proizvodnji i zato predstavlja veoma dug i skup proces.
Mlekare u našoj zemlji će uskoro biti prinuđene da primenjuju navedene standarde kako bi što pre izašle na druga tržišta, ali i zato što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta.
Mlekare ubuduće ne bi trebalo da primoravaju proizvođače na kvalitet mleka samo finansijskim konstrukcijama, već i da uz pomoć stručnih službi unaprede gazdinsko držanje kod svojih kooperanata, te da dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.
Standardi EU za kvalitet mleka:
- tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53°C,
- sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50%,
- sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90%,
- prisustvo antibiotika ne sme da bude veće od 0,004 mikrograma,
- prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude veće od 400.000 u ml mleka,
- prisustvo bakterija ne sme da bude veće od 100.000 u ml mleka.
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl. inž. Nebojša Đurić PSSS Užice
Komentari