Na severu naše zemlje u opštinama Vrbas i Kula poljoprivreda je veoma razvijena, a najzastupljeniji su ratarstvo i stočarstvo, posebno uzgoj i tov svinja. Ipak poslednjih godina u ovom kraju ljudi sve više primećuju značaj ovčarske proizvodnje, posebno od prerade vune i izvoza mesa.
Naš sagovornik Vladimir Kankaraš iz Udruženja odgajivača iz Vrbasa ističe da su ove godine počeli ranije da traže vunu. Trenutno su u pregovorima sa jednim proizvođačem jorgana i jastuka iz Čeneja, koji želi da otkupi vunu. Što se tiče proizvodnje i izvoza ovčijeg mesa, situacija je i na tom tržištu vrlo povoljna za stočare. Trenutno postoji velika potražnja za ovčijim mesom u arapskom svetu, pa su i proizvođđačima iz Izraela uspeli da dogovore dobru cenu i sklope posao za izvoz ovčetine.
Možda vas zanima
Sa druge strane, kada je reč o kozarstvu, u ovim opštinama je veoma loša situacija. Za razliku od ovčarske proizvodnje koja je u konstantnom porastu, odgajanje koza uveliko stagnira.
„Skoro 400 ili 500 farmi koza su ugašene odavno i sada je kozarstvo u vrlo lošem stanju. Teško je prolazilo to mleko i taj sir. Izgleda da smo mi za takve skupe i kvalitetne proizvode mi siromašni i nemamo to da kupimo“, ističe Vladimir Kankaraš.
Ipak, on dodaje da galvni razlog za taj problem zapravo leži u neorganizovanosti kozara u Srbiji. On ističe da nijedno udruženje ne može da se organizuje bez ostalih stočara, bez nekih predstavnika vlasti i onih koji donose zakone. Takođe, stočarima su od velike važnosti izložbe, pa je zato apel ovog odgajivača da ih bude što više.
Ipak, iako je jaretina poznata po svom visokom kvalitetu i dobrom ukusu, većina sela u našoj zemlji nema taj običaj da priprema ovaj specijalitet, pa ga samim tim i ne konzumira.
„U severnom delu Srbije, je uglavnom mađarska populacija, a oni to meso ni ne jedu. Oni muško jagnje odmah sklone sa strane, da bi što pre počeli mužu mleka. Dok u Crnoj Gori su ljudi raspoloženi da kupuju jaretinu. Tamo ima dobrog dela muslimanske poplacije. Ovde narod nije naučio to da jede. Zato što možda nije u tradiciji kuće ili sela, a možda i oni ne znaju da to spreme na način na koji im odgovaralo“, rekao nam je Kankaraš.
U Italiji se jaretina konzumira u velikim količinama. A u odnosu na jagnjetinu, jareće meso je 2,5 puta skuplje, ističe ovaj proizvođač.
Sagovornik: Vladimir Kankaraš, Udruženje odgajivača iz Vrbasa
Komentari