Farma koza porodice Dobrić iz Bele Reke kod Šapca u jednom danu postala je brojnija za pet jarića, tri muška i dva ženska. I to ništa ne bi bilo čudno da svih pet nije ojarila jedna koza.
Koza rase alpina za dve godine ojarila devetoro jarića
MOŽDA VAS ZANIMA
Sve se prema priči Vladimira Dobrića dogodilo u nedelju ujutru. Očekivali su prinove, jer još tridesetak koza treba da se ojari, ali su svi u porodici bili iznenađeni kada su videli pet jaradi.
„Ovako nešto nismo očekivali. Kada sam u nedelju ujutru ušao na farmu ona je već bila ojarila dvoje, nešto kasnije na svet je stiglo treće. Pomislio sam da je tu kraj, međutim, za njim je stiglo i četvrto. Nakon toga sam ponovo pogrešio, jer sam mislio da ih neće biti više, ali je na svet donela i peto’‘, ispričao nam je Vladimir.
U pitanju je koza rase alpina, stara je pet godina i ovo joj je četvrto jarenje. Ona je za sada u stadu Dobrića rekorderka po broju ojarenih jarića, jer je za dve godine ojarila devetoro.
„Zanimljivo je i to da je ona prošle godine na svet donela četiri jareta i sama ih othranila, ove godine ćemo videti da li će uspeti sama da odgaji ovih petoro ili ćemo morati da ih dodatno hranimo. U pitanju je mlečno grlo koje svakoga dana daje u proseku oko pet litara mleka”, kaže naš sagovornik.
Francuska alpska koza ili alpina je rasa nastala ukrštanjem bele francuske autohtone koze i švajcarske sanske koze. Ova rasa ima jaču konstituciju, čvršći i grublji skelet, izrazito je mlečna rasa, dobre plodnosti i koze najčešće jare dvoje jaradi.
Ishrana na obroncima Cera do zadnjih lepih dana i dobar jarac
Na pitanje šta je sve moglo uticati na to da jedno grlo na svet donese petoro zdravih jaradi Dobrić je mišljenja da je pored genetike u velikoj meri uticala i ishrana. Najveći deo godine koze provode na ispaši, na obroncima Cera, u brdovitom kraju, sa dosta livada i šuma.
„Koze su na ispaši do zadnjih lepih dana, odnosno koliko to vremenski uslovi dozvole. Dešava se čak da i u decembru bude toplih dana pa su one i tada na ispaši. Kada se zasuše, prelazimo na zatvoreni sistem držanja i zimski režim ishrane. U tom periodu svakoga jutra dobijaju sojinu slamu, popodnevni obrok je silaža, a uveče seno, pored toga svaki treći dan im dajemo kukuruz i druge žitarice“, objašnjava Vladimir Dobrić.
Koliko je ishrana bila dobra govori to što je ona uspela bez problema da pet meseci hrani i jariće i sebe. Naš sagovornik dodaje da je pored ishrane ključna i genetika, jer svake godine da ne bi došlo do parenja u srodstvu, gleda da kupi baš dobrog jarca.
Inače porodica Dobrić se kozarstvom bavi od 2014. godine. U njihovom stadu trenutno je 105 odraslih grla i 180 jaradi. Imaju sopstvenu mlekaru i bave se proizvodnjom i preradom kozjeg mleka.
Samo tokom prošle godine namuzli su 30.000 litara mleka i u sir svakoga dana prerađivali 210 litara. Osim toga prodali su 21.000 litara surutke.
Komentari