Obrok sačinjen od delova brokolija, tačnije od stabljike i listova može povećati kvalitet ishrane kod živine. Pored toga, utvrđeno je da dodavanjem određenih delova brokolija žumance dobija tamniju boju, a poznato je da boja ima bitnu ulogu u prirodnoj privlačnosti hrane uopšte, pa tako i jaja. Kod potrošača u različitim zemljama tamnija boja žumanca je karakteristika na osnovu koje oni kupuju jaja.
Možda vas zanima
Boja žumanca vezuje se za sistem proizvodnje. Smatra se da na boju žumanaca pozitivno utiče ishrana kokošaka na pašnjaku. U periodima kada nema trave i deteline to se ne dešava i boja ostaje bledožuta. Intenzitet obojenosti u vezi je sa sistemom ishrane koka nosilja. U konvencionalnom sistemu, boja žumanca se dobija iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerke.
Međutim, postoji još jedan način za postizanje tamnije boje žumanca. A to je brokoli. Naime, istraživači sa Univerziteta Kalifornija na osnovu proučavanja brokolija dokazali su da on sadrži antialergijske karakteristike, ali i da pomaže u sprečavanju gojaznosti i raka.
Tokom berbe brokolija cvetovi biljke odvajaju se za ishranu ljudi, a ostaju stabljike i lišće. Prema porocenama ovih istraživača skoro 75% onoga što se ne iskoristi od ove biljke vrati se u zemlju raspadne se. Delovi brokolija izuzetno su bogati su kalcijumom, karotenoidima, antioksidantima i uprkos tome stabljike i listovi često završe na deponiji. Karotenoidi mogu biti veoma interesanti poljoprivrednicima za proizvodnju živine. U brokoliju ovi vitamini imaju žutu narandžastu i tamno crvenu boju i mogu da poboljšaju žuto-narandžastu boju žumanca.
Ukoliko niste ljubitelj veštačkih koncentrata, za ishranu živine postoje i integralne mešavine, a uvek ih možete hraniti i belim lukom kako biste povećali nosivost jaja kod vaših koka nosilja.
U eksperimetntu istraživači su dodali veliki procenat obroka sa brokolijem u ishranu kokošaka baziranu na kukuruzu i soji. U poređenju sa kontrolnom grupom koja se hranila konvencionalnom ishranom, količina pojedene hrane, težina, svarena kolićina, proizvodnja jaja, težina jaja i debljina ljuske su statistički bile slične kod obe grupe. Ono što je se razlikovalo bila je tamnija boja žumanca kod grupe kojoj su dodati delovi brokoliju u obrok.
Istrazivači su zaključili dosadašnjim radom da su potrebna dodatna ispitivanja o upotrebi brokolija u ishranu kokošaka. Ovom prilikom nijedan štetni efekat koji se nalazi u brokoliju nije posmatran.
Komentari