HIPOTERMIJA kod novorođene jagnjadi i jaradi: KAKO je lečiti?

HIPOTERMIJA kod novorođene jagnjadi i jaradi: KAKO je lečiti?

Briga o novorođenoj jagnjadi i jaradi tokom hladnog vremena je ključna kako bi se sprečila hipotermija, koja je česta. Upoznajte simptome hipotermije i saznajte kako da je pravilno lečite na vreme.

Hipotermija kod jagnjadi i jaradi (1)

Imati novorođeno jagnje ili jare sa hipotermijom je prilično uobičajeno, posebno kada živite u hladnijoj klimi. Da biste izbegli hipotermiju, važno je održavati optimalnu temperaturu od 18 stepeni Celzijusa u štali tokom zimskog perioda.

Ako to nije moguće, ovce sa jagnjadima treba odmah nakon jagnjenja odvojiti u tople prostorije. Kod jagnjadi starijih od 24 časa, posledica hipotermije može biti i glad, pa je neophodno proveriti da li jagnjad sisaju i da li ovca ima mleka.

Vodič kroz bremenitost ovaca i JAGNJENJE: Mere, uputstva i stručni saveti!

Simptomi hipotermije kod novorođene jagnjadi i jaradi:

Drhtanje

Unutrašnjost usta i jezika su hladni na dodir

Opuštene uši, letargične, neaktivne, ali budne

Otežano disanje

Rektalna temperatura ispod 37,8°C (normalna temperatura je 39,2°C)


Hipotermija kod jagnjadi i jaradi – kako je tretirati?

Važno je da što pre počnete sa lečenjem jagnjeta ili jareta čim primetite simptome hipotermije. Što brže pružite pomoć, veće su šanse za preživljavanje.

Prvo ga umotajte u peškir i stavite na toplo, suvo mesto. Ako je mokro, potrudite se da ga osušite i istovremeno zagrejete. Postoje dva načina za zagrevanje: možete ga držati u krilu ili koristiti toplu kutiju.

Ako imate pristup toplom unutrašnjem prostoru blizu izvora toplote, bilo koja opcija je pogodna. Međutim, ako radite u štali ili hladnom prostoru, biće neophodno da koristite toplu kutiju.


Budite pažljivi jer je moguće i prebrzo zagrevanje jagnjeta ili jareta, kao i opasnost od pregrevanja. Važno je da pratite proces zagrevanja i pazite da ne dođe do opekotina ili drugih povreda.


Zagrevanje na krilu

Ako je moguće, odnesite jagnje ili jare u toplu kuću ili zgradu, blizu izvora toplote (kao što su šporet na drva ili grejalica), i držite ga u krilu umotano u peškir. Zatim, koristite fen za kosu kako biste ga zagrejali i osušili, duvajući topli vazduh napred-nazad preko tela, pri čemu treba da se fen stalno pomera. Uvek držite jednu ruku na jagnjetu ili jaretu kako biste izbegli povrede od vrućine.

Ako vam toplota koju duvate bude previše topla za vašu ruku, znači da je i za jagnje ili jare. Istrljajte ga peškirima i nastavite da ih sušite fenom. Redovno proveravajte telesnu temperaturu pomoću rektalnog termometra, na svakih 5 minuta. Kada temperatura dostigne 39,2°C, možete prestati sa zagrevanjem.

Kako da vam koze zimi ostanu ZDRAVE!

Hipotermija kod jagnjadi i jaradi – topla kutija

Uzmite kartonsku kutiju koja je dovoljno velika da u nju stane jagnje ili jare i izrežite rupu na svakom kraju, prečnika otprilike 10 cm. Ohlađeno jagnje ili jare stavite u kutiju na peškir i poklopite ga.

Stavite fen za kosu u jednu rupu i duvajte topli vazduh u kutiju – ne direktno na jagnje ili jare. Gurnite ruku u drugu rupu i stavite ruku na novorođenu životinju, da biste bili sigurni da je nećete zapaliti ili pregrejati. Ako vam je ruka neprijatno vruća, i jagnje je takođe.

Ponekad je najbolje uključiti i isključiti duvanje više puta po potrebi kako bi kutija bila topla, ali ne previše vruća. Proverite njegovu telesnu temperaturu rektalnim termometrom svakih 5 minuta. Kada dostigne rektalnu temperaturu od 39,2°C, prestanite da je zagrevate.

Prvo hranjenje

Kada jagnje ili jare dostigne normalnu telesnu temperaturu, preporučuje se da im ponudite toplo mleko kako biste zagrejali njihovu unutrašnjost. 

Nemojte hraniti jagnje ili jare dok su još pothlađeni, jer mogu biti preslabi i nisu u stanju da prime mleko. Takođe, mogu imati poteškoća sa disanjem i postoji rizik od aspiracije.

Sačekajte da njihova telesna temperatura dostigne normalnu vrednost pre nego što ih nahranite. Nakon toga, možete im ponuditi toplo mleko iz flašice ili šprica, ili im omogućiti da doje kako bi dobili dodatni podsticaj topline.

Ako je hipotermija jedini problem koji ima jagnje ili jare, kada mu podignete telesnu temperaturu i date topli obrok, značajno će oživeti i biti aktivno. Kada se potpuno osuši, dostigne normalnu telesnu temperaturu, postane aktivno i normalno se ponaša, spremno je da se vrati svojoj majci.

Hipotermija je smrtonosna za jagnjad i jarad. Ali ako možete da je primetite dovoljno rano i da je pravilno tretirate, možete im spasiti život.

Izvor: Mother Earth News

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica