Iz prve ruke saznajemo koliko je zahtevan uzgoj koza ali i isplativ. Naš današnji sagovornik je Branislav Mihajlov, doktor veterinarske medicine. On se bavi uzgojem tih domaćih životinja i od njihovog mleka pravi različite vrste sireva, od kojih je najpoznatiji takozvani sir škripavac.
Njegova farma broji 15 muznih koza i isto toliko ženskih jarica
Naš sagovornik je rođen na selu i od detinjstva voli životinje pa ga je to i usmerilo na životni poziv veterinara. Iskustvo je sticao u našoj zemlji ali i u inostranstvu. Kako kaže, veterina i stočarstvo su veoma usko povezani i shodno tome nakon dugogodišnjeg rada u veterinarskoj struci rešio je i da se oproba u oblasti stočarstva i proizvodnji mlečnih proizvoda.
Njegova porodična farma zanimljivog naziva „Que Koza” trenutno je dom za 15 muznih koza i još toliki broj ženskih jarica koje će biti uključene u mužu od naredne sezone, kada budu dovoljno stasale. Najveći broj njihovih koza pripadaju rasi francuska alpina ali na svom imanju imaju i nekoliko sanskih koza.
„Ogromna ljubav prema životinjama bila je odlučujuća da moja sestra i ja osnujemo farmu koza i počnemo sa preradom mleka. Sa uzgojem koza smo počeli u martu 2020. godine kada smo renovirali objekte koji su smešteni u okviru porodičnog imanja, izdvojili sredstva za potrebnu opremu, kupili prva grla”, istakao je sagovornik našeg portala.
Dnevni prinos kozjeg mleka oko 30 litara
Na farmi „Que Koza” pravi se mladi kozji sir, tvrdi sir za grilovanje (popularnije nazvan halloumi ili škripavac), dimljeni sir sa ili bez ljute paprike, kozje mleko i surutka. Navedene mlečne proizvode prodaju sa kućnog praga i dostavom na kućnu adresu dva puta nedeljno na teritoriji prestonice.
„Na našoj farmi dnevni prinos mleka je oko 30 litara. Količine sira variraju u odnosu na godišnje doba i vrste sira koji se proizvodi. Prosečno od ove količine mleka dobijamo oko 4 kilograma mladog sira ili oko 3 kilograma nekog od tvrdih vrsta sireva”, istakao je Mihajlov.
Škripavac je odličan sastojak letnjih salata ali i omleta
Tvrdi sir za grilovanje, u narodu poznatiji kao halloumi, a u Srbiji još poznat i kao škripavac, taj naziv je dobio sa razlogom, on naime škripi pod zubima kada ga jedete sirovog što je rezultat specifičnosti u procesu proizvodnje.
Međutim, kada se izgriluje dobija potpuno novu dimenziju. Kako kaže naš sagovornik, odličan je kao dodatak pastama, svežem ili grilovanom povrću ali i letnjim salatama zbog blagog ukusa i svoje teksture. Pored toga, veliki broj ljudi ga konzumira prilikom prvog obroka jer je idealan sastojak omleta.
Svi oni koji ulaze u stočarsku proizvodnju moraju biti “potkovani” strpljenjem
Branislav Mihajlov ističe da je rad sa životinjama divan i opuštajuć ali sa druge strane, kao i u svakom drugom poslu, i na farmi koza ima dosta izazova i poteškoća.
„Pri tome mislim na održavanje zdravstvenog statusa koza i prostora, pripremu stočne hrane za celokupnu godinu, proces proizvodnje mlečnih proizvoda. Pored toga česte oscilacije cena hrane i energenata, na prvom mestu, umnogome mogu da povećaju cenu proizvodnje”, rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Opova.
Za kraj ističe da proizvođači koji kreću u stočarsku proizvodnju moraju biti “potkovani” strpljenjem zato što je za ostvarivanje uspeha u ovom poslu potrebno dosta vremena kako bi se izbalansirala proizvodnja i obezbedilo mesto na tržistu. Svakako je preporučljivo početi sa manjim brojem grla i vremenom se ovaj posao može isplatiti, iznosi svoje mišljenje Mihajlov.
Komentari