Mnogim proizvođačima je dobro poznato da kvalitet mesa zavisi od uslova držanja životinje. U kojoj meri je način života stoke važan za krajnji proizvod i njegovu bezbednost? Šta je to dobrobit životinja i kako utiče na ispravnost hrane životinjskog porekla? Saznajte u tekstu.
Možda vas zanima
Više o ovoj temi imali smo priliku da saznamo na prezentaciji prof. dr Vladimira Dimitrijevića sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.
Prema organizaciji OIE (Svetskoj organizaciji za dobrobit životinja), životinja ima dobro stanje dobrobiti kada je zdrava, uhranjena, bezbedna, u stanju da ispolji prirodno ponašanje, udobno smeštena i kada ne pati od bola, straha i stresa. Dobro stanje dobrobiti životinje zahteva prevenciju bolesti i adekvatno veterinarsko lečenje, sklonište, pravilnu ishranu, humano postupanje i humane načine usmrćivanja.
Otkrivamo koji su parametri za određivanje bezbednosti i kvaliteta mesa
Standardi dobrobiti životinja
Pojam dobrobiti životinja lakše možemo razumeti ako imamo u vidu standarde koji bi trebalo da budu ispunjeni:
- sloboda od gladi i žeđi – uvek dostupna sveša voda i hrana,
- sloboda od neudobnosti – adekvatan prostor i okruđenje,
- sloboda od bola, povreda i bolesti – prevencija i lečenje,
- sloboda od stresa i straha – uslovi koji sprečavaju mentalnu patnju,
- sloboda ispoljavanja prirodnog ponašanja – prostor za kretanje, kotakt sa drugim životinjama.
Činjenice o bezbednosti hrane
- Pristup odgovarajućoj količini kvalitetne hrane ključan je za održavanje života i očuvanje zdravlja.
- Nebezbedna hrana koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske supstance uzrokuje više od 200 bolesti.
- Svake godine kao posledica konzumiranja nebezbedne hrane umre 450.000 ljudi.
- Dijarealne bolesti se najčešće javljaju kao posledica konzumiranja kontaminirane hrane i zbog njih umre oko 230.000 ljudi godišnje.
Kako da prepoznate koje je meso pokvareno
Tamna strana intenzivnog uzgoja stoke
Intenzivna proizvodnja podrazumeva insistiranje na pojedinim aspektima kao što su:
- stepen stasavanja,
- vreme iskorišćavanja,
- količina upotrebljene hrane i
- konverzija.
Ovaj vid uzgoja onemogućava životinje u ispoljavanju njihovog prirodnog ponašanja. Stoka se najčešće drži u skučenim prostorima bez prirodnog svetla, a sve to donosi posledice kao što su strah, stres, patološki oblici ponašanja i razne bolesti.
Značaj autohtonih rasa stoke
U našem tekstu o autohtonim rasama goveda u Srbiji dotakli smo se teme njihovog značaja. U kakvoj su vezi ove rase sa kvalitetom proizvoda koji se dobija od njihovog mesa? Autohtone rase su bolje prilagođene na klimatske i druge uslove koji postoje na jednoj teritoriji, pa su zbog toga i otpornije na bolesti. Kao rezultat toga, pri njihovom uzgoju nije potrebno koristiti toliko antibiotika i drugih dodataka ishrani. Sve se to kasnije odražava i na kvalietet dobijenih mesnih prerađevina.
Antibiotike unosimo putem mesa, mleka, pa čak i meda
U kakvim uslovima vi držite stoku? Da li ste znali za negativne strane intenzivne stočarske proizvodnje? Pišite nam u komentaru.
Komentari