Stočari koji u ishranu svojih mlečnih krava dodaju bob trebalo bi da budu oprezni. Naime, unošenje ovih hraniva sa visokim nivoom proteina smanjuje se kvaliteta mleka.
Možda vas zanima
Kvalitet mleka svakako zavisi od brojnih faktora, koji nekada mogu biti i loše zdravstveno stanje krava. Glavni problem kod dodavanja veće količine boba u ishranu krava jeste visok sadržaj skroba. Iako ove kulture imaju umeren sadržaj sirovog proteina i sa svim odgovarajući nivo suve materije, oni takođe imaju relativno visok sadržaj skroba.
Ipak, uključivanje boba u ishranu preživara obično je ograničeno zbog uočenog rizika povezanog sa „antinutritivnim supstancama“ koje imaju potencijal da smanje unos i probavu. Takođe, ova namirnica u velikoj količini može da izazove smanjenje estrogena, što može negativno uticati na plodnost ovih životinja.
Istraživači iz Instituta za poljoprivredu i prehranu u Severnoj Irskoj (AFBI) uradili su eksperimente koji uključuju bob u ishrani krava. Tada su i otkrili da je sadržaj mlečne masti i proteina u mleku značajno smanjen kada se koristi više od 8 kg ove kulture dnevno. Neka prethodna istraživanja ovog instituta uključivala su hranjenje 4,7 kg zrna ove kutlure na dan u ishrani muznih krava srednje laktacije i nije bilo negativnih efekata na performanse.
Ipak ovo ne mora da bude uvek slučaj. Ovo takođe zavisi i od kombinacije i ishrane krava drugim kulturama i smešom koncentrata.
Prevelika količina i neadekvatna upotreba ove kulture može da izazove i problem kod svinja. Naime, bob se obično koristi u obrocima za mlađe svinje do 15%, a za svinje u tovu do 20%, jer veće količine mogu dovesti do smanjenja prirasta.
Komentari