Male farme svinja često koriste prirodna sredstva kao prvi izbor za lečenje životinja. Postavlja se pitanje da li su ona efikasna i da li zaista mogu da budu zamena licenciranim lekovima?
Ako krmača ima blagi zatvor, hranjenje zrelom bananom ili sočnim plodovima može ponovo da joj pokrene creva. Ukoliko svinje imaju dijareju, nekoliko zelenih banana može da im pomogne. Ukoliko se desi da imaju virusnu infekciju, u tu svrhu, umesto skupih lekova, koristi se sveži ananas koji sadrži enzim bromelain, za koji se zna da uništava zarazne virusne epitope i za koji se navodi da ima protivupalno dejstvo. Za rane se često koristi lokalno proizveden med koji nudi prirodnu antiseptičku zaštitu, a još češće ga koriste ljudi kao sredstvo za sprečavanje infekcija.
Da li su ovi kućna, prirodna sredstva efikasna za svinje? S izuzetkom meda, ne postoji klinički naučni dokazi o valjanosti bilo koje od ovih metoda, a naučni dokazi za upotrebu meda nisu opsežni.
Možda vas zanima
Gore opisani tretmani su kućne varijante, ali šta je sa onima koji se prodaju u poljoprivrednim apotekama i veterinarskim stanicama? Za bilo koji proizvod koji se prodaje na ovim mestima veterinarska medicina zahteva posebne licence. Proizvod koji ima licencu mora klinički dokazati efikasnost i sigurnost za sve životinjske vrste. Sprovode se opsežna klinička ispitivanja za unapred definisane standardne kvaliteta. Slični sistemi postoje u većini razvijenih zemalja.
Prirodni lekovi koji se deklarišu kao dodatak prehrani i koji nisu licencirani, ne zahtevaju od proizvođača da pokaže bilo kakav dokaz efikasnosti. To ne znači da su opasni za životinje. Međutim, problem je kada ljudi kupuju takve proizvode, pod pretpostavkom da obavljaju određenu funkciju, na primer, uklanjaju gliste, a u stvarnosti taj proizvod ne radi ništa, a broj parazita unutar životinje raste.
Zato treba biti oprezan. Vlasnici stoke mogu pomisliti da proizvod obavlja određenu funkciju upotrebom izraza kao što su “poboljšava zdravlje creva” ili “efikasna alternativa”, ali se retko izjavljuje za šta je alternativa, kako se zdravlje poboljšava i koje su se naučne metode koristile.
Na raspolaganju su razni prirodni proizvodi za svinje: dijatomejska zemlja, semenke bundeve, jabukovo sirće, ruzmarin, aktivni ugalj…Mnoštvo je ispovesti vlasnika stoke na raznim mestima na Internetu, koji navode da su ovi proizvodi uspešno delovali. Međutim, ono što im nedostaje su rezultati kliničkih ispitivanja koji dokazuju efikasnost.
Upotreba nemedicinskih proizvoda sada se naučno istražuje, posebno u svinjskoj i živinarskoj industriji. Upotreba probiotika i acidifikacija vode su dva koncepta koja se istražuju kao sredstva za prevenciju patogena, posebno salmonele kod svinja, koja je ogroman problem.
Najbolji pristup zdravlju svinja ostaje hranjenje visokokvalitetnom, uravnoteženom prehranom i redovna vakcinacija sa licenciranim proizvodima. Takođe, od presudnog je značaja održavanje visokih standarda čistoće objekata i biološke sigurnosti.
Izvor: The pig site
Komentari