500 vrsta KOZA: Poređenje mleka različitih rasa mlečnih koza

500 vrsta KOZA: Poređenje mleka različitih rasa mlečnih koza

Bilo da neko traži bolji sir, kremastije mleko, veliku količinu proizvoda ili procenjuje neki drugi nutritivni faktor, sigurno će postojati mlečna rasa koza koja može da zadovolji sve vaše preferencije i potrebe.

vrste koza

 

Većina ljudi automatski pomisli na mlečne proizvode od kravljeg mleka, sok od badema ili možda sojino mleko. Međutim, pošto svi sisari proizvode mleko, ovce, vodeni bivoli, jakovi čak, kamile i konji takođe su tokom istorije davali mleko u različitim kulturama. Kravlje mleko je zapravo manje popularno ako gledamo veći deo ljudske istorije. Čak i danas, kozje mleko hrani oko 65% svetske populacije.

Zašto su koze popularne?

Postoji mnogo razloga za popularnost koza. Koze su odlične u prenošenju grube hrane u meso i mleko, a kozje mleko je prilično jeftin izvor proteina u mnogim delovima sveta. Ishrana od kozjeg mleka je opisana kao dovoljno potpuna, tako da se kozje mleko zapravo može koristiti kao dodatak obroku. Kozje mleko je zdravije, lakše se vari od kravljeg mleka, a za kozje mleko je predložena čak i medicinska upotreba. To uključuje koristi posebno za one koji pate od čira.

Uprkos tome, kozje mleko je jedna od najmanje kupovanih vrsta mleka – ili zamena za mlečne proizvode, daleko na dnu listi preferencija nakon kravljeg mleka i većine zamena za mleko. Možda zbog ovog nedostatka svesti, malo ljudi – čak i u mlečnoj industriji – proučava razlike u ishrani između kozjeg mleka različitih rasa. Može se pronaći bezbroj radova o razlikama između kozjeg i kravljeg mleka ili čak između kozjeg mleka i ljuskog, majčinog mleka, ali studije poređenja kod rasa koza teže je locirati.

 

Koje sve rase koza postoje?

vrste koza

 


Postoji oko 500 rasa koza širom sveta, i dok se rase koza koje se drže za proizvodnju mleka razlikuju širom sveta, osam se generalno smatra najboljim proizvođačima mleka. Među njima su Saanen, Alpine, Nubian, Sable, Toggenburg, La Mancha, Oberhasli i ponegde i nigerijski patuljak. Nigerijski patuljak je zanimljiv dodatak jer je nivo njegove proizvodnje prenizak da bi se čak smatrao mlečnom kozom u većini zemalja. Međutim, njegov visok sadržaj masnoće i pogodna veličina čine ga popularnim izborom za male farme.

Dok su neke ili sve gore navedene rase bile uključene u sve ispitivane studije, neka istraživanja su takođe upoređivala mužjake sa domaćim rasama ili raspravljala o rasama dvostruke namene. Istraživači su primetili da su na njihove studije uticala ishrana koza, faza laktacije i okruženje u kome su odgajane, što je rezultiralo varijacijama između studija.

Alpine i Saanen su vrhunac proizvodnje mleka kod koza, i obe u proseku imaju oko 2.700 funti mleka godišnje. Čak i ovde postoje razlike u poređenju. Mnogi smatraju da je Saanen superiorna koza jer je njena proizvodnja mleka s vremenom sve konzistentnija u količini. Alpska proizvodnja se često ceni zbog većeg sadržaja kalcijuma i, prema nekim studijama, višeg nivoa proteina (druge studije su otkrile da su ta dva ekvivalentna). Međutim, proizvodnja mleka u Alpima može da raste i opada, u zavisnosti od ciklusa laktacije.


Domaći svež kozji sir

Oberhasli i Nubian u proseku koštaju oko 2.000 funti – dajte ili uzmite – pri čemu je Oberhasli u proseku najbolji proizvođač ove dve rase. LaMancha i Toggenburg padaju u sredini sa oko 1000 kg, a Sable nešto ispod 1200 kg. Nigerijski patuljak znatno zaostaje za ostatkom čopora sa prosečnom proizvodnjom mleka ispod 360 kg godišnje.

 


Međutim, količina nije jedini faktor pri odlučivanju o rasi mlečnih koza. Najpopularniji proizvod od kozjeg mleka i nije mleko; to je sir. Zbog toga, čak i sa manjom proizvodnjom, nigerijske patuljaste koze ostaju popularne. Njihov prosečan sadržaj masti od 6,2% čini ih najvrednijom kozom za proizvodnju sira. Saanens može biti daleko produktivniji u količini mleka, ali njihov prosečni sadržaj masti od 3,3% bledi u poređenju. Takođe, za one koji su bolje upoznati sa punomasnim ili sirovim kravljim mlekom, osećaj u ustima mleka nigerijskih patuljaka može biti prijatniji. Količina mlečne masti oblaže usta na način na koji nemasno kozje mleko ne. Alpsko mleko, na primer, više liči na obrano ili nemasno kravlje mleko.

 

Nigerijske patuljaste koze, kao i mnoge koze dvostruke namene, ne samo da imaju veći sadržaj masti, već i veći sadržaj proteina. Nigerijski patuljak se može pohvaliti u proseku sa 4,4% proteina, dok rase veće proizvodnje – Alpine, Oberhasli, Saanen, Sable i Toggenburg – sve u proseku imaju 2,9 do 3%. Samo se Nubijac približava impresivnoj stopi Nigerijca i još uvek mu nedostaje 3,8% proteina.

 

Neke studije sugerišu da mleko rasa koza koje nisu specijalno uzgajane za proizvodnju mleka sadrži veće nivoe masti i proteina. Ove studije pokazuju da autohtone rase dvostruke namene daleko nadmašuju tradicionalne mlečne rase u obe oblasti. Na primer, koza Jamnapari, rasa dvostruke namene iz Indije, nadmašila je alpsku, sanansku i togenburšku u studijama. Zanimljivo je da su autohtone rase takođe imale tendenciju ka višim nivoima laktoze nego specijalizovane mlečne rase u jednoj studiji – važan detalj za one koji su osetljivi na laktozu.

Sanska koza je danas najpopularnija pasmina mlečnih koza na svetu, a gaje se čak u 81 državi. Sanska rasa je svetski rekorder po količini mleka. Rekordna mlečnost rase iznosi preko 2.500 litara mleka.

Više o vrstama koza: Ove 3 RASE KOZA stočari u Italiji OBOŽAVAJU, a evo zbog čega

Neke studije sugerišu da mleko rasa koza koje nisu specijalno uzgajane za proizvodnju mleka sadrži veće nivoe masti i proteina

Vitamini takođe igraju ulogu u ishrani mleka. Međutim, između rasa, na mineralni sastav koza značajno utiču ishrana, životna sredina i zdravlje životinja. Dok se sve krave mogu hraniti sličnom ishranom, koze obično pasu. Ovo može dovesti do toga da pojedinačne životinje gravitiraju prema svojoj omiljenoj vegetaciji, što rezultira različitim unosima čak i unutar istog stada – mnogo manje između rasa u različitim stadima. Stoga, dok jedna studija može preporučiti Nubijce zbog nivoa kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, druga studija može ukazivati na Alpine. U mnogim studijama, ovi minerali u tragovima uopšte nisu analizirani. U svim slučajevima, istraživači su preporučili oprez u pogledu uloge spoljnih faktora u nutritivnom sastavu kozjeg mleka.

 

Nedostatak informacija o određenim popularnim rasama takođe otežava poređenje. Uprkos tome što su koze Toggenburg, LaMancha i Oberhasli popularne rase, postoji vrlo malo informacija o njihovoj nutritivnoj strukturi osim sposobnosti proizvodnje i sadržaja masti. Pošto su druge rase o kojima se govori su ili dobri proizvođači ili imaju tendenciju da imaju veći sadržaj masti, ovaj previd može biti posledica sklonosti da se pažljivije proučavaju izuzetne rase od onih koje su više „sredine u čoporu“.

 

Sa oko 500 rasa koza, svakako ima i dalje puno prostora za istraživanje po ovom pitanju. Bilo da neko traži bolji sir, kremastije mleko, veliku količinu ili neki drugi nutritivni faktor, sigurno će postojati mlečna rasa koza koja može da zadovolji potrebe.

Izvori: backyardgoats

 

Aliah Zannierah Mohsin, Rashidah Sukor, Jinap Selamat, Anis Shobirin Meor Hussin i Intan Hakimah Ismail (2019) Hemijski i mineralni sastav sirovog kozjeg mleka na koji utiču sorte rase dostupne u Maleziji, International Journal of Food Properties, 22:1, 815- 824, DOI: 10.1080/10942912.2019.1610431

Getaneh G, Mebrat A, Vubie A, Kendie H (2016) Pregled o sastavu kozjeg mleka i njegovoj nutritivnoj vrednosti. J Nutr Health Sci 3(4): 401. doi: 10.15744/2393-9060.3.401 Tom 3 | Broj 4 Časopis za ishranu i zdravstvene nauke.

Noor Aidavati Salleh, Jinap Selamat, Goh Iong Meng, Faridah Abas, Nuzul Noorahia Jambari & Alfi Khatib (2019) Infracrvena spektroskopija Furijeove transformacije i multivarijantna analiza mleka različitih rasa koza, Međunarodni časopis za prehrambene proizvode, 22:1, 163 , DOI: 10.1080/10942912.2019.1668803

PennState Ektension. (2022). Poljoprivredne alternative: proizvodnja mlečnih koza. https://ektension.psu.edu/dairi-goat-production.

Šuvarikov, A S; Pastukh, O N; Žukova, E V; Želtova, O A.  (2021). Kvalitet mleka koza saanenske, alpske i nubijske rase IOP Conference Series. Nauka o Zemlji i životnoj sredini; Bristol Vol. 640, (3) DOI:10.1088/1755-1315/640/3/032031

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica