Ovas ili zob je žitarica koja se koristi u ishrani ljudi na razne načine: u vidu pahuljica, griza i brašna, a ovaj podatak i ne čudi s obzirom na sadržaj njegovog zrna. Naime, ova biljka obiluje proteinima, esencijalnim aminokiselinama, ali i mineralima poput gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalcijuma i drugih. Međutim, ono za šta se ovas procentualno mnogo više upotrebljava je ishrana domaćih životinja. Žitarica kojom se danas bavimo ima određene prednosti kada je u pitanju ta namena, ali i nedostatke. Za vas smo izdvojili pet.
Prednosti ovsa:
- Ovas ili zob utiče pozitivno na libido nerastova i ulazak krmača u estrus. Takođe, ukoliko se upotrebljava u ishrani bikova ima pozitivan uticaj na spermatogenezu istih.
- Kao što je većini svima dobro poznato, zob se najviše upotrebljava u ishrani konja. Ovaj podatak ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da oni koji u ishrani koriste tu žitaricu manje oboljevaju od kolika (bol u području abdomena) i praznične bolesti konja (bolest koja nastupa nakon dužeg mirovanja, javlja se drhtanje, otežano kretanje konja i kočenje zadnjeg dela tela)
Zbog količine celuloze u plevici, veoma je pogodan za sistem varenja konja, ne izaziva nikakve poremećaje. Odraslim konjima se daje sa plevicom, dok je kod ždrebadi i starijih konja ipak potrebno oljuštiti zrno. Postoje mnoge tvrdnje da su konji koji se hrane ovsem živahniji i puni energije u odnosu na one kod kojih se ovas ne koristi u ishrani.
- Ukoliko se koristi za ishranu tovnih pilića ima pozitivan uticaj na redukovanje kljucanja perja i kanibalizma. Procenat koji ovas treba da zauzima u smesi za njihovu ishranu je od 10 do 15 posto, bez plevice.
- Kod ishrane koza i drugih životinja slamom, smatra se da je najbolje koristiti upravo zobenu.
- Ima višestruku primenu, pored zrna koristi se zelena masa ovsa koja se može davati čista, ili se kombinovati sa jednogodišnjim leguminozama, a pogodan je za silažu.
14/05/2020MOŽDA VAS ZANIMA
Koja zemljišta voli ovas?
Mane ovsa:
- Zrno ovsa je pokriveno tvrdom plevicom te njegovo ljuštenje nije ni malo lako, a kada se daje svinjama i živini neophodno ga je oljuštiti (visok sadržaj celuloze u plevici izaziva poteškoće pri varenju kod njih).
- Ovas ima najmanju energetsku vrednost od svih žitarica. Nutritivna vrednost ovsa je čak za 15 do 20 posto manja od ječma.
- Kada se koristi u ishrani svinja, dolazi do stvaranja mekše masti, a samim tim i lošije slanine.
- Velika količina nezasićenih masnih kiselina u njegovom ulju može dovesti do smanjenja masnoće mleka.
- Usled dejstva uslova uzgoja kvalitet zrna ovsa može jako puno oscilirati od žetve do žetve, mnogo više nego kada su u pitanju ostale žitarice.
Komentari