Šta prvo pomislite kada vam neko kaže da spava ZLATARSKIM SNOM? Neki se odmah sete slamarice, a neki pomisle na čist planinski vazduh. Ali ono što je ključno jeste jastuk punjen ljuspicama heljde i domaći hleb od spelte po čemu je porodica Purić nadaleko poznata.
„Mi smo došli na ideju po ugledu na Japance i malo smo konsultovali njih i napravili smo jastuk koji je pun ljuspica heljde. On utiče na kvalitet sna i jastuka, zato što ima antimikrobna dejstva”, kaže Ružica Purić. Prema njenim rečima heljda ne može da bude u kontaktu sa grinjama i sličnim mikroorganizmima, odnosno oni ne mogu da opstanu u toj sredini.
Možda vas zanima
Zašto je dobro gajiti speltu?
17/08/2024
Jastuk je napravljen od materijala koji leti hladi, a zimi greje. „To je češki neoangin i kroz njega vazduh može neometano da struji i potrebno je samo periodično provetravanje. On se prilagođava vratnim pršljenovima, a čak pomaže i kod hrkanja”, objašnjava nam Ružica.
Jastuk je rađen po uzoru na japanske, s tim da su njihovi bili dosta manji. Njen otac je odlazio u ambasadu, prevodio njihove članke i knjige gde je pisalo o jastuku i uz njihovo odobrenje napravili su našu verziju jastuka, koja je nešto veća.
Proizvodnja nije komplikovana. Kako nam je Ružica objasnila, zrno se koristi za brašno, a ostatak se proseje kako bi se dobile samo ljuspice koje su očišćene od bilo kojih nečistoća i onda se puni jastuk i to proporcionalno merama određena težina. “Ovde imamo 3 kilograma, i ovo je naša veća verzija jastuka”, navodi Ružica.
Nijedan početak nije sladak, ali ako je ideja dobra na kraju se isplati.
„Tatа se 20 i kurus godina, skoro 30, bavi sa heljdom i to radimo na veliko, a od skoro imamo i speltu. On je inžinjer i već godinama se bavi time i skoro smo zaokružili tu našu proizvodnju. Imamo 2 traktora i kombajn, i imamo našu mini fabriku. Pakujemo brašno i radimo to na veliko, a distribuiramo po Srbiji“, otkrila nam je Ružica.
Kako sama kaže, roditelji su ostali bez posla i morali su da se snalaze. „Tata je iz neke manje proizvodnje napravio danas porodični biznis. On je prvi koji je upakovao heljdino brašno i predstavio ga na tržištu“, ponosno nam je rekla Ružica.
Iako je popularnost heljde nastala tek pre par godina, to je žitarica koja ima dugu istoriju na našem području. To su žitarice koje su nam bile bliske, a nismo znali koliko su hranljive i nutritivno vredne. „U današnje vreme, kada je ekspanzija belog brašna počeli su problemi sa glutenom, i tek tada su ljudi počeli da otkrivaju koliko su minerali bitni, prosto, ljudi se razboljevaju i moraju da se okrenu zdravijoj ishrani“, navodi Ružica.
A kada od heljdiniih ljuspica naprave jastuk, ostaje im brašno od koga nastaje preukusan hleb. Za koji su nam i dali recept.
Kako nam je Ružica prenela, može da se pravi hleb samo sa speltom ili uz dodatak drugih vrsta brašna. Heljda je specifična, ima svoj šmek, i nju stavljaju 30-40%. Hleb se sprema na klasičan način: dodaje se voda, a kvasac može, a i ne mora. Ako želite, možete umesto kvasca da dodate prašak za pecivo. Od heljde se dobija dobar hleb ali ne može puno da se pojede, jedno do dva parčeta jer je dosta hranljiv. Hleb može da stoji 3-5 dana.
Na isti način se pravi i hleb od spelte: „Može spelta 100% ali je najbolje napraviti neku kombinaciju: ražano, zob – šta je prosto u kući, i ne možete da promašite“, kaže Ružica.
Prema njenim rečima od ovog posla može da se živi. „Može da se živi i polako da se širi – od ove sirovine da napravimo neki novi proizvod, da prosto proširimo asortiman. Radićemo na tome, samo malo da uključimo maštu“, kaže Ružica.
Sagovornica: Ružica Purić, Nova Varoš
Komentari (2)
Vera
2022-11-27 19:07:55
Kako mogu kupiti 3 kg heljdinih ljuspica. Živim u cacku.
Borislav Vujnovic
2020-12-20 10:51:23
Kontakt tel. za heljdin jastuk
AGROmedia tim
2020-12-20 11:52:09
Poštovani,
U pitanju je firma AGRO ZLATAR Nova Varoš a kontakt možete da nađete na Internetu.