Zdravlje u jednom klipu: Zbog čega kukuruz treba češće koristiti u ishrani

Zdravlje u jednom klipu: Zbog čega kukuruz treba češće koristiti u ishrani

Miris kukuruza, pečenog ili kuvanog je jedan od sigurnih znakova da se leto završava a počinje jesen. Iako ljudi vole ovu sezonsku namirnicu prevashodno zbog ukusa, kukuruz je bogat hranljivim materijama i vlaknima.

Kukuruz - © Agromedia

Kukuruz je jedna od najstarijih biljnih kultura koje ljudi gaje. Istraživači su kukuruz doneli u Evropu u petnestom veku iz Južne Amerike, i od tada zauzima značajan udeo u poljoprivrednoj proizvodnji. Žetva počinje krajem avgusta, i može potrajati do oktobra, sve u zavisnosti od sorte koja se gaji. Iako postoje brojne sorte i hibridi za koje važe podaci koje ćemo predstaviti, ovde ćemo najviše pominjati one najzastupljenije u ljudskoj ishrani – šećerac i kokičar.

Bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i još po nečim

Kao i druge vrste žitarica, kukuruz je bogat ugljenim hidratima, pre svega skrobom, ali i drugim vrstama šećera. U zavisnosti od sorte kukuruza, varira odnos skroba i drugih šećera. Kukuruz šećerac ima niži udeo skroba, a veći udeo šećera, pre svega saharoze. Ovo ne treba da brine one koji moraju da vode računa o unosu šećera jer je kukuruz hrana sa niskim glikemijskim indeksom.

Kukuruz kokičar je bogat važnim mineralima kao što su mangan, magnezijum, bakar, fosfor, kalijum i cink. Ovi minerali su značajni za rast, pravilan rad i razvoj telesnih tkiva, kao i pravilan rad žlezda i enzima. Za razliku od kokičara, šećerac je bogatiji vitaminima i to vitaminima B3, B5, B6 i B9. Vitamin B9, poznat i kao folna kiselina, od velikog je značaja u trudnoći.

Kukuruz u kombinaciji sa tikvama i pasuljem daje više nego kada bismo ih odvojili.

Kukuruz, naročito kokičar, izuzetno je bogat izvor vlakana, pre svega hemicelulozom, celulozom i ligninom. Samo 100 grama kokica zadovoljava između 40 i 65% preporučenog dnevnog unosa vlakana.  

Antioksidanti su takođe prisutni u plodu kukuruza i to ferulinska kiselina, antocijanini, fitinska kiselina, lutein i zeaksantin. Neka istraživanja su pokazala da šećerac kada se skuva ima više antioksidanata nego sirov.

Zbog velikog bogatstva hranljivima materijama, redovan unos kukuruza pomaže u prevenciji bolesti očiju, digestivnog trakta, anemije i hipertenzije.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica