Setva pšenice u Bavaništu

Setva pšenice u Bavaništu

Optimalni rokovi za setvu pšenice su u toku. Mi smo razgovarali sa Draganom Šokolovačkim iz Bavaništa i pitali ga kako protiče setva u tom kraju. Kako smo saznali, retki su ratari koji će sejati deklarisano seme ove godine.

 

Dragane, da li su se poljoprivrednici u Bavaništu pripremili za setvu pšenice?

Optimalni rokovi su od 5. do 25. oktobra, kažu stručnjaci. Nekada se taj rok malo pomeri, ali u principu deo površina je spreman. Malo nas kišni period sprečava da sejemo kako smo planirali, ali mislim da ćemo posao završiti u optimalnom roku.“

Da li ste već skinuli kukuruz koji je obično predusev za pšenicu?

Ostalo je da se skine još oko 20% kukuruza. To su uglavnom kasniji hibiridi kojima sada vlaga pravi problem pa ljudi čekaju da se ona spusti, zbog kiše, ali i zbog visokih troškova.“

Pšenica - ©Agromedia

Da li ste obezbedili seme pšenice i đubrivo?

Jesmo, đubrivo smo obezbedili, a i seme pšenice. Deo je semenska roba, ali se većina poljoprivrednika odlučuje za pšenicu iz sopstvene dorade zbog cena repromaterijala, ali i cene pšenice koja se nije promenila od početka setve do danas.“


Dakle, pšenica se više seje zbog plodoreda nego kao kultura koja može da se isplati?

Da, plodored je obavezan. U ovom delu južnog Banata nije moguće ne poštovati plodored. Računice sa ovom kulturom nema. Ukoliko se uradi kako treba imamo 7 ili 8 do 10 tona po hektaru, a zaraze nema.“

Pšenica - ©Agromedia


„Ipak, sve više poljoprivrednika misli da je bolje da ulaganja budu minimalna. Pšenica nam tada rodi 4 ili 5 tona po hektaru, ali barem nikome nismo dužni.

Sagovornik:
Dragan Šokolovački, ratar iz Bavaništa


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica